Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt - mire elég 600 MHz?


Szerző: certamen | Dátum: 2011-09-20 10:30:22 | Rovat: Multimédia


..az egyre nagyobb órajelű, sokszor 1.2 - 1.5 GHz-es okostelefonok mezőnyében talán butának tűnhet egy mindössze 600 MHz-es Samsung Galaxy Mini, pedig nem az. Videós tesztünkből kiderült, hogy van élet 1000 MHz, Tegra 2 és dupla mag alatt is, játékokkal és navigációval megtűzdelve..3.2"-os kijelző és 600 MHz-es processzor a gyakorlatban (Galaxy Mini videó):


Egy 3,7”-os 1000MHz HTC készülék boldog tulajdonosaként nagy érdeklődéssel vártam a tesztre érkező Samsung Galaxy Mini okostelefont. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy a kisebb méretű kijelzővel és 600 MHz-es processzorral szerelt apróság hogyan muzsikál az általam leggyakrabban használt alkalmazásokban. Gondolok itt a készüléket legjobban megterhelő játékokra, navigációra és nem utolsó sorban az internetezésre. A vizsgálódás amúgy is nagyon aktuális, hiszen a mostanában megjelenő okostelefonok rendre 1-1.5 GHz-es, gyakran duplamagos processzorral érkeznek, esetenként Tegra 2 grafikával kiegészítve. Ezekhez képest a Samsung Galaxy Mini tényleg egy apróságnak tűnhet, de nézzük, mit tudott a gyakorlatban:


Samsung Galaxy Mini - ismertető és teszt, avagy mire elég a 600 MHzGalaxy Mini és a versenytársak: 0p - 01p:03mp

Fő képernyő, Samsung menü: 02p:03mp - 02p:56mp

Speedtest Wifi mérés: 04p:25mp - 04p:55mp

Játékok (Helix Lite HD): 05p:30mp - 06p:00mp

Akkus üzemidő, értékelés: 06p:51mp - 07p:36mp

Csatlakozók, gombok: 01p:04mp - 02p:02mp

Internetezés, Youtube: 02p:57mp - 04p:24mp

Kamera, fényképezés, videó: 04p:56mp - 05p:29mp

GPS, navigáció, iGO: 06p:01mp - 06p:51mpAz alapvetően pozitív összképen egyedül a kijelző mérete rontott - ezt szoknom is kellett - a minél nagyobb, annál jobb valahol csak örök igazság. Természetesen a kisebb méretnek is megvannak a maga előnyei, hiszen hordozhatóság szempontjából - szemben a Minivel - nem éppen optimális egy 4,7”-os óriás.Samsung Galaxy Mini okostelefon - képes ismertető:


Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Kezdjünk a specifikációkkal, gondolom többeket érdekel, hogy néz ki a készülék papíron: 600MHz ARMv6 processzor, Adreno 200 GPU, 3.14”-os kijelző, négysávos 2G támogatás (850/900/1800/1900), 3G (HSDPA 900 / 2100), 160MB memória és 384MB RAM, MicroSD kártya bővítő, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, 3.2 MP kamera, Geo-tagging funkció, A-GPS, gyorsulás érzékelő, Android 2.2 (Forio) operációs rendszer.Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

A Galaxy Mini nevéhez hűen kicsi, mindössze 110.4 x 60.8 x 12.1 mm-es és súlya is csak 105 gramm. Ebből adódik, hogy klasszikus telefonként is kifogástalanul megállja a helyét. (Több méretesebb társával bizony nem egyszerű telefonálni, viszont a Mini ilyen téren nagyon jól szerepel.) A kijelző lényegében 3.2”-os, felbontása 320x240 és az elvárásoknak megfelelően kapacitív.Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Körbejárva a telefont találunk néhány gombot és egy pár csatlakozót is. A Galaxy Mini bal oldalán van például a hangerő szabályzó, mellyel telefonálás közben a beszélgetés hangerejét, az alkalmazások alatt direkt a program hang intenzitását, míg a főmenüben a csengés erejét szabályozhatjuk. Felül van egy Jack audió konnektor headset-ekhez, vagyis ide dughatjuk a (mikronos)fülhallgatót. Szintén felül lakik a Micro USB csati, ezt a Samsung egy kipattintható panel mögé rejtette.Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Jobb oldalon lent találjuk a Micro SD bővítő helyet, ami maximum 32GB méretű kártyát fogad. (Szolgáltatótól függ, de többnyire egy 2GB-os kártya jár a Mini-hez.) Megfordítva a telefont rögtön farkasszemet néz velünk egy Samsung felirat, illetve a valamivel érdekesebb kamera. Ez utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy 3.2 MP-es fotókat rögzíthetünk vele (elfogadható minőségben), videózáshoz viszont jobb, ha külön célhardverben gondolkodunk (pl. videokamera).Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

A videóban is jeleztem, hogy a legfontosabb alkalmazások gond nélkül működtek, így tudtam játszani, navigálni és internetezni is. Játékok közül több HD verziót is telepítettem, amik igaz, hogy csak 320x240-ben jelentek meg, ellenben szaggatásnak semmi jel nem volt. Az iGO is korrektül hasított és a műholdak megtalálása sem tartott 1-2 percnél tovább. Ha netezni szeretnénk, akkor némi kompromisszumot kell kötnünk, hiszen a kis kijelző miatt elég sokat kell bíbelődni az oldalak méretezésével. Amúgy magán a processzoron és a WiFi egységen itt sem múlt semmi; Speedtest mérés alapján 13 Mbit le és 3.5 Mbit feltöltést értünk el saját vezeték nélküli hálózatunkon.Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Samsung Galaxy Mini okostelefon teszt (a kép nagyítható)

Ami a Samsung menüt illeti, kellemes csalódást okozott a Mini. Az ismerősöktől hallott és több fórumban is rossznak titulált Samsung felület gyors, kényelmes és könnyen kezelhető. A telefonkönyv, az SMS írás és WiFi / Bluetooth / GPS elérése még egy laikusnak is pofonegyszerű. Érdekes, hogy a 3,2”-os megjelenítő és a 600 MHz-es központi egység ellenére sem lehet a Galaxy Mini-vel hetekig töltés nélkül császkálni. Általános használat mellett nagyjából egy-két naponta kell csatlakoztatnunk a töltőt, viszont ha sokat szörfölünk és játszunk, akkor nem árt ha minden este töltögetünk néhány órát.A Samsung Galaxy Mini fekete, fehér és szürke színekben kapható, ára kártyafüggetlenül nagyjából 35.000, de az egyes szolgáltatóknál (jó sok hűség esetén) ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk. Az okostelefonok alsó szegmensét képviselő Samsung Galaxy Mini bemutatóm végére értem, remélem hamarosan egy felső kategóriás, Tegra 2-es motyóval boldogíthatlak titeket.
Címkék:  Samsung, Galaxy Mini, okostelefon, teszt, 600 MHz, videó


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva