Sharkoon RAID Box és QuickPort Intern - HDD házak


Szerző: certamen | Dátum: 2011-03-17 20:02:40 | Rovat: Hardver


..négy, egészen ötletes és a mindennapi életben is remekül használható HDD házat mutatunk be. A Sharkoon RAID Box eszközei kettő vagy öt 3,5”-os HDD-t képesek egyszerre, USB 3.0-n a PC-hez kapcsolni. A QuickPort Intern sorozattal 2,5”-os egységeket építhetünk 5,25”-os helyre négyesével vagy hatosával..A dokkolók és külső HDD házak szinonimája - Sharkoon:


Rengeteg vállalat készít külső HDD házakat, dokkolókat és egyéb kiegészítő termékeket, azonban egyikük sem rendelkezik olyan széles kínálattal, mint amilyennel a Sharkoon bír. Rendszeres látogatóink már egész sor HDD dokkolóval ismerkedhettek meg a Sharkoon jóvoltából, illetve mutattunk jó pár innovatív megoldást is. Emlékeztetőül néhány, az érdekesebb megoldásokból:


Sharkoon DriveLink USB 3.0 - külső SATA illesztő
Sharkoon Scorpio 1000 és 2000 - számítógépházak
Sharkoon SATA QuickPort XT - USB 3.0 dokkolók

Sharkoon SATA QuickPort Home - luxus HDD kastély
Sharkoon Rapid Case 2,5” - aprócska USB 3.0 HDD ház
Sharkoon USB LANPort 100 és 400 - USB elosztó központok


Sharkoon


Talán a listából is kitűnik, hogy a Sharkoon elkötelezett híve az USB 3.0 terjesztésének, illetve mindig képesek előállni az aktuális trendekhez illeszkedő újdonsággal. A újító szellem évek alatt sem hagyott alább, így most négy olyan termék következik, amelyik adataink tárolását hivatott segíteni; gyorsan, olcsón és megbízhatóan. Látszólag ez a három dolog persze kizárja egymást, ami a QuickPort Intern esetében igaz is, viszont a 2-Bay RAID Box, és 5-Bay RAID Box, tényleg olcsó, gyors és megbízható egyben.Sharkoon 2-Bay RAID Box és 5-BAY RAID Box - ötletes:


Nehéz lenne olyan igényeket felállítani, amikre azt mondhatnánk; nah, ennek megoldására született a Sharkoon 2-Bay RAID Box és 5-BAY RAID Box. Sokkal inkább onnan közelíteném meg a kérdést, hogy mit is kínál ez a két termék. Közös jellemzőjük, hogy külső dobozként kettő vagy öt darab 3,5”-os SATA merevlemezt fogadnak. Ezeket az önálló házba költöztetett HDD-ket aztán hozzákapcsolhatjuk a PC-hez, méghozzá igen nagy tempóval. Eddig úgy hat a leírás, mintha NAS-ról lenne szó, pedig ezek a RAID Box termékek csak külső HDD tárolók. Pontosabban annál kicsit többek, hiszen ellenben a külső standard winchester kerettel itt kialakíthatunk RAID rendszert, méghozzá külön szoftver használata nélkül! (Mindössze egy kapcsolót kell az első használat előtt megfelelő pozícióba állítani.)


Sharkoon 2-Bay RAID Box és 5-BAY RAID Box

Sharkoon 2-Bay RAID Box és 5-BAY RAID Box


Mi értelme RAID-be kötni a külső merevlemezeket. Elsősorban sebességet nyerhetünk ennek révén, hiszen a RAID 0 olvasási tempója majdnem kétszer gyorsabb, mint a simán használt merevlemezé. Aki biztonságra vágyik választat RAID 1 beállítást is, ekkor igaz, hogy elveszik a tárkapacitás fele, viszont minden adatunk dupla biztonságban van.


Adott tehát egy külső HDD keret, 2db, vagy 5db winchester számára, RAID kialakítással. Mire lehet mindezt használni. Például csinálhatunk belőle hordozható torrent tárolót, elvégre két darab 1TB-os tárolóra már lehet pakolni. Joggal merül fel a kérdés, hogy jó-jó, de milyen tempóban érem el a RAID0-ba kötött szupertárolómat. Természetesen villámgyorsan, hiszen a 2-Bay RAID Box támogatja az USB 3.0 szabványt, míg 5-BAY RAID Box nagytestvére az SuperSpeed USB mellett eSATA kivezetéssel is bír.


Sharkoon 2-Bay RAID Box és 5-BAY RAID Box

Sharkoon 2-Bay RAID Box - a HDD csere pofonegyszerű


A tápellátásról mind a két esetben standard hálózati konnektorból gondoskodhatunk, tehát külön adapterre nincs szükség. Kettő, de főleg öt szorosan összezárt winchester már jelentős mennyiségű hőt termel, úgyhogy a Sharkoon a kisebb modellbe egy, míg a nagyobba két 7cm-es ventilátort épített. (Sajnos ezek fordulatszámáról nem nyilatkozott a gyártó, úgyhogy nem tudni mennyire hangosak, illetve rendelkeznek-e PWM vezérléssel.) A szerelés meglepően egyszerű, a kulccsal zárható fakkokban pillanatok alatt cserélhetők a HDD-k. Egyedüli megkötésként a Sharkoon annyi limitációval élt, hogy maximum 3TB méretű egységeket támogat RAID Box házaiban.


Hivatalos megjelenési dátumot és árat még nem tudunk mondani, de reménykedjünk benne, hogy a NAS-okhoz képest olcsó alternatívákkal gazdagodik a piac. (Fizikai paraméterek és teljes specifikáció a cikk végén lévő galériában található.)SATA QuickPort Intern 4-Bay és 6-Bay - SSD tárak az optikai meghajtó helyén:


Előreláthatóan a gazdagok sportjának ígérkezik egy-egy SATA QuickPort Intern beszerzése és használata, viszont az elgondolás itt is hibátlan. A Sharkoon itt úgy gondolkodott, hogy mivel manapság maximum egy darab 5,25”-os helyet használunk ki a számítógépházban, valahogyan hasznosítani kellene a többi üres slotot is. Kártyaolvasóval és ventilátor fordulatszám szabályzóval egy-két lukat betömhetünk még, de valódi értelme még így sincs a házakon tátongó 4-5db 5,25” nyílásnak. Itt jön képbe a QuickPort Intern, ami éppen ezekre az üres 5,25” lukakra pályázik.


SATA QuickPort Intern 4-Bay és 6-Bay

SATA QuickPort Intern 4-Bay és 6-Bay


A QuickPort Intern 4-Bay belsejébe négy darab 2,5”-os HDD vagy SSD építhető, majd az egész összeállítás betehető egyetlen 5,25” fakba. Ugyanezt kínálja a QuickPort Intern 6-Bay, azonban már hat tárolóval. Magától értetődő, hogy az új dokkolók kizárólag SATA felületű tárakkal képesek megbirkózni.


Az Intern belső SATA portjaira aggatott HDD / SSD egységeinket aztán a gépen belül lévő alaplapi SATA aljzatokra lehet csatlakoztatni. Tápellátás oldalról nagyon korrekt a megközelítés, hiszen a kisebb termék egy, de a nagyobb is csak két molex konnektort kíván áramforrás gyanánt. (Azért egyáltalán nem mindegy, hogy hat HDD hat tápkábellel vagy kettővel van bekötve.)


SATA QuickPort Intern 4-Bay

SATA QuickPort Intern 4-Bay kinyitva


Beépítőkereteink hűtéséről egyetlen négy centiméteres ventilátor gondoskodik, a gyártói leírás szerint csendben és hatékonyan. A merevlemezek cseréje itt is ugyanolyan egyszerű, mint a RAID Box-nál, vagyis a kulccsal nyitható ajtók hipp-hopp rakosgathatók. Újdonságok révén a Sharkoon ezeknél a modelleknél sem jelölt meg árat, viszont az már biztos, hogy a QuickPort Intern-be szerelt 4db vagy 6db HDD/SSD sokkal többe fog kerülni, mint maga a keret.Sharkoon RAID Box és QuickPort Intern HDD házak - galéria:

Sharkoon 2-Bay RAID Box Sharkoon 2-Bay RAID Box Sharkoon 2-Bay RAID Box Sharkoon 2-Bay RAID Box Sharkoon 2-Bay RAID Box Sharkoon 2-Bay RAID Box - adatlap Sharkoon 5-Bay RAID Box Sharkoon 5-Bay RAID Box Sharkoon 5-Bay RAID Box Sharkoon 5-Bay RAID Box Sharkoon 5-Bay RAID Box Sharkoon 5-Bay RAID Box - adatlap SATA QuickPort Intern 4-Bay SATA QuickPort Intern 4-Bay SATA QuickPort Intern 4-Bay SATA QuickPort Intern 4-Bay SATA QuickPort Intern 4-Bay - adatlap SATA QuickPort Intern 6-Bay SATA QuickPort Intern 6-Bay SATA QuickPort Intern 6-Bay SATA QuickPort Intern 6-Bay SATA QuickPort Intern 6-Bay - adatlapCímkék:  Sharkoon, RAID Box, QuickPort, Intern, HDD, ház, dokkoló, SSD, külső


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva