ASUS Crosshair IV Extreme és HD 6870 DirectCU tuning


Szerző: certamen | Dátum: 2011-03-13 18:40:19 | Rovat: Tuning


..egy kifejezetten tuningra termett ASUS alaplap (Crosshair IV Extreme) és a hozzá illő ASUS videokártya (HD 6870 DirectCU) segítségével piszkáltuk az órajeleket. A túlhajtásban segített még a be quiet! Dark Rock Advanced processzorhűtője és Pure Power 530W tápegysége, illetve az AMD X6 1055T is..Ritkán tuningolunk, most viszont örömmel fogtunk hozzá (videó):


Általában nem piszkáljuk a tesztre kapott alkatrészek órajeleit, hiszen azokat nem véletlenül úgy állítják be, ahogy hozzánk érkeznek. Most mégis tuningolásra adtuk a fejünket, ugyanis az összes most szereplő alkatrész erre lett kitalálva. Az egész túlhajtás alapján egy ASUS Crosshair IV Extreme biztosította, mely alaplap nem csak jól felszerelt, de AMD-s lapok között talán az egyik legjobb. Az ő párja egy AMD X6 1055T processzor lett, ami ha nem is a túlhajtás fő bajnoka, viszont ebben a deszkában mindenképp kikívánkozik belőle néhány extra MHz.


A processzor testi épségét be quiet! Dark Rock Advanced processzorhűtővel óvtunk, míg a grafikus alrendszer egy ASUS Radeon HD 6870 DirectCU képében állt rajthoz. Nyilván a videokártya is OC-ra csábított, elvégre a referencia lehetőségeken jócskán túlmutató hűtés garantált sikert predesztinált. A siker nem is maradt el; a CPU-t közel 300 MHz-cel sikerült a Turbo-val hajtott sebesség fölé kergetni és a VGA-ból is kihoztuk, amit feszültség állítás nélkül ki lehetett. Bizony, fesz állítgatással nem babráltunk, mert azt szeretnénk bemutatni, hogy a garancia vesztés réme (és az élettartam drasztikus csökkenése) nélkül is nagyobb tempóra sarkallhatók az alkatrészek:


ASUS Crosshair IV Extreme és HD 6870 DirectCU - tuning és bemutatóASUS Crosshair IV Extreme és HD 6870 DirectCU - tuning és bemutató - video index:


Bevezető, Crosshair IV Extreme bemutató: 0p - 01p:42mp
ASUS HD 6870 DirectCU: 03p:31mp - 04p:18mp
Klippes betét: 06p:04mp - 06p:26mp
Értékelés, előzetes: 09p:01mp - 09p:45mp

be quiet! cooler, és az alaplap: 01p:43mp - 03p:30mp
Teszt és tuning menete: 04p:19mp - 06p:03mp
tuningolás, mérés: 06p:27mp - 09p:00mp
Stáblista, támogatóink, bakik: 09p:46mp-tőlASUS Crosshair IV Extreme - drága, de piszok jól felszerelt deszka:


Az AMD AM3 processzorokat támogató alaplapok közül, túlzás nélkül kijelenthető, hogy az ASUS Crosshair IV Extreme az egyik - ha nem a - legjobb. Mit is kínál az ASUS ezen a közel 77.000 Ft-os hardverén? AMD 890FX + SB850 chipset-et, Phenom II, Athlon II CPU támogatást, CrosFireX és CrossLinx3 technológiát, valamint 8+2 Phase CPU power-t. Ha rövidítések és kódok nélkül akarom kifejezni ugyanezt, akkor a jelenleg elérhető legjobb AMD lapkakészletről, az összes modern kettő, három, négy és hatmagos processzor támogatásáról, valamint többkártyás grafikus rendszer lehetőségéről kell írnom. Ezen felül minden igényt kielégítő tuning potenciál és néhány inkább marketing értékkel bíró extra is felsorakozik.


ASUS Crosshair IV Extreme

ASUS Crosshair IV Extreme


Mielőtt az extrákra térnénk, néhány gondolat magáról a bázis felszereltségről. A ASUS Crosshair IV Extreme négy DDR3 memória foglalattal, öt PCI-E 16X sínnel (dual @ x16, triple @x16, quad@x16 x16 x8 x8), nyolc SATA konnektorral (RAID 0,1,5,10) és már szemre is jónak tűnő hűtéssel érkezik. Sajnos a hűtés tényleg csak szemre jó, mivel használat közben derült ki, hogy a bordákba rejtett ventilátor borzasztóan zavaró. Természetesen elnémítása csak egy mozdulat, viszont ekkor a CorssFireX-ről is le kell mondani, hiszen a chipset csak akkor lesz stabil passzív bordával, ha csak egyszerre csak egy VGA-t használunk. A hátlapi panelen sorakozó csatik bőven túlmutatnak bármilyen igényen: PS/2, clrcmos, Power USB, eSATA, USB 2.0, USB 3.0, 1394, 10/100/1000 LAN, ROG Bluetooth és S/PDIF is fellelhető. A hátlapi LAN konnektor kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a perverz mérnökök Intel vezérlőt terveztek a lapra, ami egy AMD-s produktum esetében, több mint furcsa.


Emlegettük már a különleges extrákat is, következzen most ezekből néhány, a teljesség igénye nélkül. Itt van többek között a Hydra chip és az ezzel együtt elérhető hybrid grafikai opció. Magyarán, nVidia GeForce és AMD Radeon videokártyák akár együtt is használhatók a lapban, erre példaként a videóban egy HD 4870 és egy GTX 260 - valószínűtlen, de megvalósítható - házasságát említettük. További extra az alaplapi ki-be kapcsoló és reset gomb, illetve az ASUS-ra jellemző Q-LED, Q-Connector, Q-Shield, Q-Fan2, MemOK! és CPU Level UP! csomag.ASUS Radeon HD 6870 DirectCU - jól húzható, csendes játékostárs:


Kellemes darabnak ígérkezett az ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5, más néven a HD 6870 DirectCU hűtéses változata. Szerencsére nem is kellett csalódnunk, ez a VGA minden ízében hozta azt, amit 67.000 Ft-ért elvár az ember:


- egyedi hűtés, három darab különlegesen vastag hőcsővel

- speciális, nagyméretű hűtőmaszk a kártya hátoldalán

- gyárilag megemelt GPU sebesség (915 MHz a 900 MHz helyett)

- Super Alloy Power: 2,5x-es élettartam + 35 fokkal hidegebb kondik


Címszavakban ennyi az ASUS Radeon HD 6870 DirectCU, viszont érdemes alaposabban is körbejárni a kártyát. Nos, ami elsőre nyilvánvaló, az a referencia design hiánya; ez a alapvetően a hűtésben csúcsosodik ki. A VGA felső részén egy - a GPU-val direktben érintkező - hőcsövekkel erősített bordarendszer van, ami 20%-kal hűvösebb terméket ígér, mint a ref cooler. Mindezt a hátoldalon látható, a kártya majdnem teljes hosszában elterülő lap egészíti ki, ami további értékes fokokat jelent majd. (Meg persze fizikai védelmet is, hiszen így a statikus kisülés veszélye nélkül tapicskolhatjuk a terméket).


ASUS Radeon HD 6870 DirectCU

ASUS Radeon HD 6870 DirectCU


Egy-egy pillantást megér az EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 orra és feneke is: elől két DVI és két DisplayPort figyel, HDMI jelenléte nélkül. Ezt kompenzálja a dobozban található DVI-HDMI átalakító, melyen a kép mellett hangot is továbbíthatunk. A hátsó rész elsősorban a tápellátás okán izgalmas; két darab hat tűs PCI-E csatlakozót igényel a termék.


Specifikációk és technológiák aspektusából is megközelíthető a 6870 DirectCU. Ekkor 915 MHz-es GPU-val, 1GB GDDR5 4200 MHz memória készlettel, valamint 1120 Stream processzorral találkozunk. DirectX 11, UVD 3, Eyefinity, CrossFire, HD3D: az ismert eljárások is mind csatarendbe állnak, már csak össze kell szerelnünk a masinát és neki is láthatunk a túlhajtásnak.Kiegészítő alkatrészek és maga a tuning:


Nyilvánvaló, hogy az alaplap és a videokártya önmagában még édeskevés egy konfigurációba, tehát processzor, cooler, ram és táp is előkerült. CPU-nk a régi ismerős, X6 1055T volt, hűtéséről pedig egy be quiet! Dark Rock Advanced-del gondoskodtunk. Az egyventilátoros, hat hőcsöves motyó jó szolgálatot tett, igaz a 120mm-es légkavarót és a 6mm-es csöveket is maximumra járattuk. Ez annyit jelent, hogy alap órajelen az X6 1055T-vel még vígan elboldogult a Dark Rock Advanced, azonban amikor a túlhajtást kezdtünk már a végét járta. Hosszabb távon nem is ezzel a hűtővel tuningolnánk az alapon is 125W-os procinkat, de erre a néhány órára az Advanced is tökéletesen megfelelt.


Tápegységből is be quiet! vendégeskedett nálunk, egy 530W-os PURE sorozatú modell személyében. Stílszerű lett volna, ha memóriából is valami csinos tuning készletet villantunk, ellenben most RAM OC nem került szóba, tehát a Silicon Power 1600 MHz-es 2x2GB-os kit-je is bőven elég volt.


be quiet! Dark Rock Advanced

be quiet! Dark Rock Advanced és Silicon Power DDR3


Elég sokat fecsegtem már az alkatrészekről, úgyhogy ideje lenne a tuningról írni, azonban manapság annyira egyszerű túlhajtani az alkatrészeket, hogy két sorban elfér a mondókám. (Persze, folyékony nitrogénes extra túlfeszelt OC már bonyolult dolog, de mi nem ilyesmire vállalkoztunk.) A processzor túlhajtását BIOS-ban ejtettük meg, két lépcsőben. Először 3,3, majd 3,5 GHz-re toltuk az órajelet (FSB menüpontban + jel nyomogatása), ez utóbbi hozta meg az áhított sikert.


A videokártyát Afterburner segítségével kínoztunk, méghozzá különösebb óvatosság nélkül: fogtuk a csúszkákat és kitoltuk őket a maximumra. Mindezt feszültség állítás nélkül, és lám a teszt minket igazolt, hiszen így is stabil maradt az ASUS Radeon HD 6870 DirectCU. Számszerűsítve: a gyárilag 915 MHz-es GPU 1000 MHz-re gyorsult, míg a memóriák 4200-ról 5000 MHz-re lendültek.


a gyárilag 915 MHz-es GPU 1000 MHz-re gyorsult, míg a memóriák 4200-ról 5000 MHz-re lendültek

Afterburner tuning és Furmark (a kép nagyítható)


A tesztelést a Furmark Stability Test-jével és a Heaven 2.1-gyel végeztük. Előbbivel nézegettük a GPU hőmérsékletét, majd miután megbizonyosodtunk róla, hogy nem főzzük meg a VGA-t, következhetett a grafikus mérés. Alap órajelekkel 32,2 FPS-t hozott a 6870 (1920x1080, DX11, Shaders: high, Textures: high, Filter: trilinear, Asotropy: 4x, Tesselation: normal beállítások mellet). A 3,5GHz-es CPU és 1000 MHz-es GPU ugyanilyen méréssel 36 FPS-t szolgáltatott Heaven 2.1-ben, vagyis a valós gyorsulás 12% volt. Ez nem is rossz, hiszen nem az órajelek nőttek ennyit, hanem a gép grafikus teljesítménye.A főbb alkatrészekkel szerzett tapasztalatok, értékelés:


Boldog elégedettséggel dőlhetünk hátra, a teszt és a tuning is sikeres volt, egyetlen alkatrészt sem tettünk tönkre és még extra teljesítményhez is hozzájutottunk. A hűtés tette a dolgát, tehát a be quiet! Dark Rock Advanced bizonyította, hogy OC nélkül tökéletes választás lehet akár 125W-os CPU-k ellen is. Alaplap téren egyedül a kis ventilátor idegesítő sípolásával voltunk elégedetlenek, ezt leszámítva tényleg piszok jó cucc a Crosshair IV Extreme. A videokártyát már eleget dicsértük, sőt, még az árat vizsgálva sem nagyon találtunk fogást rajta, úgyhogy ő mindenképpen megérdemel egy vásárlási ajánlatot.


ASUS Radeon HD 6870 DirectCU


Remélem mindenki olyan elégedett, mint én, ugyanis egy darabig most nem lesz alaplap, CPU és VGA teszt, hiszen vár minket a CeBIT 2011-es Kingston, Eminent és Ozone videó-bemutató, valamint a beígért dupla ventilátoros processzorhűtők próbája.A teszthez használt ASUS Radeon HD 6870 DirectCU videokártyát és az ASUS Crosshair IV Extreme alaplapot az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!


A tuningoláshoz használt be quiet! Dark Rock Advanced processzorhűtőt és az be quiet! Pure Power 530W tápegységet a Flash Point Kft-től kölcsönöztük. Köszönjük!


Bemutatónkban szereplő Silicon Power DDR3 memóriamodulok a Bluechip-től jóvoltából kerültek hozzánk. Köszönjük!Adatlapok, specifikációk, kép galéria:

ASUS Crosshair IV Extreme és HD 6870 DirectCU tuning ASUS Crosshair IV Extreme és HD 6870 DirectCU ASUS Crosshair IV Extreme és HD 6870 DirectCU ASUS Crosshair IV Extreme - specifikációk ASUS Crosshair IV Extreme ASUS Crosshair IV Extreme ASUS Crosshair IV Extreme - memória foglalatok ASUS Crosshair IV Extreme - PCI-E sínek ASUS Crosshair IV Extreme - PCI-E sínek ASUS Crosshair IV Extreme - hűtés ASUS Crosshair IV Extreme - hűtés ASUS Crosshair IV Extreme - hűtés ASUS Crosshair IV Extreme - kivezetések ASUS Crosshair IV Extreme - kivezetések ASUS Crosshair IV Extreme - USB 3.0 ASUS Crosshair IV Extreme - Intel LAN ASUS Crosshair IV Extreme - instant ki/be kapcsoló ASUS Crosshair IV Extreme - tartós kondik ASUS Crosshair IV Extreme - PCI-E sínek ASUS Crosshair IV Extreme - SATA konnektorok ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - adatlap ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - specifikációk ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - kimenetek ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - hátoldal ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - tápellátás ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - hűtés ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - hűtés ASUS EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 - hűtés be quiet! Dark Rock Advanced processzorhűtő be quiet! Dark Rock Advanced processzorhűtő Afterburner VGA tuning Afterburner VGA tuning Afterburner VGA tuningCímkék:  Asus, Crosshair IV, Extreme, HD 6870, DirectCU, tuning, oc


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva