CeBIT 2011 első nap - képes beszámoló


Szerző: certamen | Dátum: 2011-03-02 11:01:07 | Rovat: Hardver


..stábunk megérkezett Hannoverbe, ahol menetrend szerint elkezdődött a CeBIT 2011. Az informatika európai ünnepének is nevezhető rendezvényen ma az ASUS, Eminent, Gigabyte, Sparkle és Shuttle standjait látogattuk meg. Természetesen újdonságokból és szép lányokból ezúttal sem volt hiány..CeBIT 2011 - utazás, érkezés és csajok minden mennyiségben:


Néhány órás autókázás (nagyjából 12) és a kamionosokkal folytatott közelharc után (valahogy csak akkor váltanak sávot, ha ezzel garantáltan feltartják a sort) tegnap reggel megérkeztünk Hannoverbe. A szállás elfoglalása, és a kihelyezett szerkesztőség felállítása után rögvest nyakunkba is vettük a CeBIT 2011 forgatagát, hogy minél több és érdekesebb dolgot mutathassunk.


Nyilván a gyártók újdonságai, a megannyi tablet és egyéb IT alkatrész is érdekes, azonban a mai beszámolót nem ezzel kezdjük. Nézzük inkább, első nap milyen szépségekkel találkoztunk. Volt kérem rendőrlánynak öltözött, matricázó, pózoló és egyszerűen csak helyes hostess, pedig még csak 2 HALL-ban volt módunk barangolni.


CeBIT 2011


A lányok mellett persze szenteltünk néhány órát a kiállítók termékeinek is, így az összefoglalóban szó lesz az ASUS, az Eminent, a Gigabyte, a Sparkle, valamint a Shuttle újdonságairól is. Mivel arra egész egyszerűen nincs mód, hogy mindenkitől mindent bemutassunk, kiválogattuk a szerintünk legizgalmasabb újdonságokat. Így többek között ejtünk néhány szót az ASUS új tablet vonaláról, az Eminent lakás-távirányító rendszeréről, a Gigabyte tegnap hivatalossá vált X58A-OC alaplapjáról, a Sparkle egyslotos GeForce GTX 570 videokártyájáról, illetve a Shuttle plexi lapokba öltöztetett mini X58 rendszeréről is.


Mielőtt nekikezdenénk a részleteknek, néhány gondolat arról, milyennek láttuk (az első néhány óra alapján) a CeBIT2011-et. Ami rögön feltűnik a látogatónak, hogy tablettel Dunát lehet rekeszteni. Kis túlzással minden gyártó standján találkozhatunk valamilyen 5-11” közötti érintőképernyős kézi-készülékkel. A többség Android operációs rendszert futtat és bizony már alig akad 1000 MHz-nél lassabb modell.


CeBIT 2011


Egy másik irány a 3D, ebből a szemüveges és szemüveg nélküli megoldások egyaránt jelen vannak. Sőt, mit jelen vannak, majdhogynem a tabletek számával vetekszik a 3D-s kijelzők áradata. Ezek alapján úgy fest, 2011 a tablet és a 3D éve lesz, sőt, ha a tendencia folytatódik, akkor év végére már 3D-s tabletekkel is találkozhatunk.CeBIT 2011 ASUS - van minden, sőt, még annál is több:


Az ASUS standját elnézve az az érzés fogja el az embert, hogy más gyártókra nincs is szükség, az ASUS önmaga is elég. Van monitor, számítógépház, netbook, notebook, komplett asztali gép, videokártya és még megannyi (köztük jó néhány koncepció) termék, nem is beszélve az Eee vonal új gerincét jelentő tabletekről. Ahogy említettem, remény sincs arra, hogy minden újdonságról - ha legalább csak említés szintjén is - írjunk, ezért csak három érdekességet emelnék ki.


CeBIT2011 ASUS - GeForce GTX 580 MATRIX és Eee Transformer

CeBIT2011 ASUS - GeForce GTX 580 MATRIX és Eee Transformer


Egyik jópofa újítás az ASUS G53SW 3D notebook, ami már csak hardveres tartalma révén is megérne néhány sort: Intel Core i7-2630QM CPU, HM65 lapkakészlet, GeForce GTX 460M VGA, max 16GB DDR3 és Dual HDD támogatás. Ezek viszont mind eltörpülnek a noti legfőbb újítása, a 15,6”-os, 1366x768 felbontású 3D kijelző mellet. Természetesen a 3D önmagában még nem lenne túl izgalmas, azonban az, hogy ez egy szemüveg nélküli változat, már sokkal jobban hangzik. A notebookok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy végre élőben is találkozhattunk Lamborghini VX7 típussal, ami élőben - ha ez egyáltalán lehetséges - még annál is jobban néz ki, mint amit a fényképek alapján predesztináltunk.


CeBIT2011 ASUS - Eee MeMo és Lamborghini VX6

CeBIT2011 ASUS - Eee MeMo és Lamborghini VX6


Az említett tablet vonalon az ASUS kiállította az összes eddig bejelentett gépét, így a Slate, a MeMo és a Transformer is élőben kipróbálható. Az igazat megvallva mindegyikben van valami jópofa feature, amitől érdekes, azonban talán a Transformer ígér valódi áttörést. A lecsatolható billentyűzettel ellátott készülék, amellett, hogy kényelmes gépelést ígér, a billkó alatt tartalmaz egy második akkumulátor, így a gép akár 16 órán keresztül is használható. Koncepciókból sem volt hiány, így például az Eee Pad MeMo-hoz az ASUS tervez egy mini telefont, amivel a tablet érintése nélkül is telefonálhatunk, sőt a mini kiegészítő képernyőjén a tablet főbb funkciói is elérhetők lesznek.CeBIT 2011 Eminent - nem csak médialejátszóban utaznak:


Otthon az Eminent elsősorban média lejátszóinak köszönheti ismertségét, azonban a cég standján megtudtuk, sok minden mással is foglalkoznak. Van többek között egy komplett kamerás megfigyelő rendszer szortiment, az ide tartozó kamerákkal, rögzítő egységekkel és kiegészítőkkel (kábelek, csatlakozók, stb..). Láttunk még egy e-DOMOTICA nevű egységet is, ami nem más, mint egy lakás-iránytó rendszer. A fali egység érintőképernyőjén nagyjából mindent elérünk, legyen szó a riasztóról, a lámpák kapcsolgatásáról, vagy a sütőről. Persze manapság egy fali egység már messze nem elég menő, ezért az Eminent dolgozik egy mobil kiegészítőn is, amivel ugyanezek a funkciók érhetők el, csak éppen a fotelban ülve.


CeBIT 2011 Eminent - a stand és az e-DOMOTICA mobil változata

CeBIT 2011 Eminent - a stand és az e-DOMOTICA mobil változata


Ha Eminent, akkor azért még mindig média player, így volt szerencsénk találkozni az EM7195 HDTV rögzítős csodával, ami több szempontból is jópofának tűnt. A földi szórású HD TV adások nézése és rögzítése mellett lehetőséget kapunk a netezésre is ezzel az egységgel (még ha csak média lejátszóról is van szó). Az Eminent ugyanis készített egy új firmware-t, ami már a böngészőt is tartalmazza, sőt, a hátlapi USB-ket előkészítették billentyűzet fogadására is. A média playereknél maradva említést érdemel még az EM7167, ami a lehető legegyszerűbben és legolcsóbban nyújtja azt, amire a felhasználó vágyik: belső HDD-ről képes HD filmeket lejátszani. Nagyobb testvére, az EM 7180 (rev2) is ezt tudja, azonban a hátoldalon már nem csak HDMI, hanem Ethernet és RCA is vár minket, meg persze egy alaposan újragondolt menü is segíti a dolgunkat.CeBIT 2011 Gigabyte - domináltak az alaplapok:


A Gigabyte kapcsán gyakran lehet az a benyomásunk, hogy a vállalat kizárólag alaplapokkal és videokártyákkal foglalkozik, holott ez nem igaz. Létezik Gigabyte ház, billentyűzet, tápegység, notebook és netbook is, viszont a sztereotípiák ellen idén semmit sem tett a gyártó. Sőt, erősítendő az alaplap vonalat, épp a CeBIT2011-gyel egy időben tette hivatalossá X58A-OC lapját, ami egészen érdekes módon közelíti meg a kérdést. Érdekes például, hogy a hátlapon nincs több tucat konnektor, mindössze két PS/2, négy USB (ebből kettő 3.0), egy Ethernet és három Jack sorakozik fel.


CeBIT 2011 Gigabyte - a stand és az X58A-OC alaplap

CeBIT 2011 Gigabyte - a stand és az X58A-OC alaplap


Azokat az erőforrásokat, amiket a hátlapra is fordíthattak volna, inkább a belsőbe invesztálták, így hozva létre az egyik legjobb X58 alaplapot. A narancs-fekete színekbe öltözött újdonság főbb jellemzői címszavakban:


Intel LGA1366 CPU támogatás, extreme overclocking-hoz

OC-VRM 12 fázisú energiaszabályzás és egyedi POScaps, MPFC, Chokes, DriverMOSFETs technológia

OC-Touch alaplapi gombok, melyekkel menet közben állítható a CPU sebessége

OC-PEG - 2 onboard SATA power connectors a stabil graphics overclock-hoz

OC-Cool technológia, 7db 4pin-es Smart ventilátor csatlakozóval

OC-DualBIOS, 4-Way CrossfireX és 3-Way SLI támogatás, USB 3.0

GIGABYTE 3x USB Power + On/Off USB töltésCeBIT 2011 Sparkle - egyslotos GTX 570 és GTX 580 Captain:


Magyarországon alig-alig találkozhatunk Sparkle videokártyákkal és mi sem terveztük, hogy írunk róluk, azonban a standjuk mellett elhaladva felfigyeltünk néhány kellemes újdonságra. Ilyen volt például a GTX 570 egyslotos változata, ami a Sparkle szerint világelső megoldás (szerintem is). A kérdés csak az, hogy kinek van szüksége egy vékonyított GTX 570-re? Persze az elképzelés mindenképpen üdvözlendő, hiszen a HTPC tulajdonosokat sem szabad kizárni a játékok élvezetéből.


CeBIT 2011 Sparkle - GTX 580 Captain és GTX 570 Sigle Slot

CeBIT 2011 Sparkle - GTX 580 Captain és GTX 570 Sigle Slot


Kicsit visszafogottabb koncepció a GTX 580 Captain, ami már nem is Sparkle, hanem - a tuning csapat - Calibre nevén fut. Sajnos az órajelekről nem beszéltek a kiállításon, viszont a design alapján mindenképpen várhatunk némi tuningot. Ezzel szemben megmutatták a hátlapot, ahol két DVI mellett három mini Display Port sorakozott. Sajnos külön nem esett róla szó, de elképzelhető, hogy ezek segítségével akár 3-4 monitor is ráköthető a Sparkle Calibre GTX 580 Captain-re.CeBIT 2011 Shuttle - minik minden mennyiségben:


Rendszeres látogatóink már jól ismerhetik a Shuttle Barebone rendszereit, ezek közül már többet is bemutattunk, az SG41J1-et videóban is szemügyre vehettük. Sőt, németországi tartózkodásunkat a Shuttle egy SX35GT nettoppal támogatta, így méretes asztali gép helyett elég volt egy külső DVD író forma rendszert magunkkal hozni. A kis gépekbe vetett bizalmat erősítette a stand is, hiszen számos más barebone mellett ott díszelgett egy X58 megoldás is. A standard Shuttle méretet követő gép belseje is megtekinthető volt, mivel az oldallapokat plexivel helyettesítette a gyártó.


CeBIT 2011 Shuttle - X58 rendszer GTX 580 VGA-val, barebone méretben

CeBIT 2011 Shuttle - X58 rendszer GTX 580 VGA-val, barebone méretben


Az átlátszó lapok révén bepillantást nyerhettünk az ICE hűtőrendszer működésébe, valamint bizonyítékot kaptunk rá, hogy egy mini rendszer is lehet pokoli erős. Ez az erő pedig nem csak a Core i7 processzorból táplálkozik, hanem a Gainward GTX 580 GLH videokártyája is rendelkezésre áll. Noh igen, ekkora űrméretben tényleg egyedi dolog a GTX 580 alkalmazása, főleg úgy, hogy a kiállított modell a nap jelentős részében Full HD 3D alkalmazásokat futtat.CeBIT 2011-es utazásunk és videóink támogatói


KingstonEminentOzoneASUSPCHelpline
Címkék:  CeBIT, beszámoló, csajok, alaplap, tablet, Asus, Shuttle


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva