ASUS Maximus IV Extreme és P8P67 WS Revolution alaplap


Szerző: certamen | Dátum: 2011-02-26 09:17:01 | Rovat: Hardver


ASUS P67 kínálat - a visszahívás ellenére is érdekesek az alaplapok:


Bár az Intel alaposan kibabrált nagyjából mindenkivel (ide értve saját magukat, a gyártókat, a kis,- és nagykereket, meg persze nem utolsó sorban a vásárlókat is), így a most következő videó megjelenése is kérdésessé vált. Rövid tanakodás, majd az ASUS-szal folytatott egyeztetés után aztán arra jutottunk, hogy semmi értelme várni az Intel P67 lapkára épülő, LGA1155 tokozású Maximus IV Extreme és P8P67WS Revolution ismertetővel, hiszen ha a lapkakészlet javítása megtörténik, ugyanezek a termékek várják majd a nagyérdeműt.


Videónk főszereplői tehát az ASUS legújabb és (a chipset SATA vezérlőjének korrigálása után) legjobb alaplapjai lesznek. A ROG szériát senkinek sem kell bemutatni; a játékosoknak készült csodákat összefogó név mindenki számára ismert. Ezt a családot erősíti az új Maximus IV Extreme, olyan felszereltséggel, ami párját ritkítja a piacon. Kicsit titokzatosabb a Workstation sorozat, elvégre ilyen lapból talán az X48 volt az, amivel idehaza legnagyobb számban lehetett találkozni; márpedig ez nem tegnap volt. Éppen ezért hálás feladat a P8P67WS Revolution videós prezentálása, ugyanis ez az alaplap nem csak munkához, hanem tuninhoz és a játékokhoz is pazar lesz.


a videó forgatásakor még tudtunk a Sandy Bridge átmeneti visszahívásáról
ASUS Maximus IV Extreme - bizonyos szempontból ez a csúcs:


Az ASUS ROG termékek mindig élen jártak innováció és felszereltség terén, tehát a P67 alaplapok között zászlóshajónak kikiáltott Maximus IV Extreme sem lóghat ki a sorból. Nem is lóg, hiszen ha csak az USB 3.0 csatolók számát vizsgáljuk (8db) máris világossá válik; a tervezők gyógyszere megint elgurult.


ASUS Maximus IV Extreme


Ami a külcsínt illeti a megszokott design elemekkel találkozhatunk, fekete áramköri lappal és hűtéssel, valamint vörös és fekete csatolókkal. Színösszeállítás terén kifejezetten esztétikus a cucc, mondhatnánk azt is, hogy az ASUS eddig készült legegységesebb kinézetű termékével van dolgunk. Miért annyira fontos, hogy a látvány megfelelő legyen? Azért, mert ha valaki nem sajnálja a pénzt egy abszolút felső kategóriás alaplapra, az joggal várja, hogy a képességek mellett a design is rendben legyen.


Térjünk át a csatlakozókra és felszereltségre. A hátlapot vizsgálgatva a már említett számtalan USB 3.0 mellett egy optikai hang, két Ethernet (mindkettő gigabit), két eSATA, és hat Jack konnektor is felsorakozik. Természetesen a ROG Connect és a Clr CMOS kapcsoló sem hiányzik a kínálatból, sőt a teljesség kedvéért egy PS/2 aljzat is előkerül. Ez utóbbi jelenléte talán megdöbbentő lehet 2011-ben, viszont jó tudni, hogy tuningolás közben az USB hajlamos az elhalásra. Ilyenkor hasznos egy PS/2 billentyűzet (és egy PS/2 csati), amivel folytathatjuk az eszement OC műveleteket.


ASUS Maximus IV Extreme

ASUS Maximus IV Extreme - hátlapi kivezetések


Mit is találunk még a Maximus IV Extreme fedélzetén? Négy darab DDR3 memória foglalatot (Dual Channel kiosztással), négy PCI-E 16x sínt, valamint 8 SATA aljzatot. Ezek mellett az esetlegesen SLI, vagy CrossFire rendszerbe kötött videokártyák táplálására szolgál két molex konnektor; egy a deszka alján, egy pedig a felső PCI-E mellett. Kapcsolókból és kütyükből sincs hiány: Post LED, ki-be kapcsoló, Reset, valamint mérési pontok és az extrém tuningot szolgáló fázis kiállások is megtalálhatók.


Extra érdekességként említhető, hogy az ASUS Maximus IV Extreme elsőként használja a VIA SuperSpeed kontrollerét, természetesen az NEC jól megszokott vezérlőivel párhuzamosan. Az ASUS-ra jellemző tuning-kisegítő extrák közül az összes ROG képesség előkerül, így a ROG Connect, iDirect, Extreme Engine Digi+, ProbeIt és OC Kit lehetőségeivel is gazdálkodhatunk.


ASUS Maximus IV Extreme

ASUS Maximus IV Extreme alaplap


A felsorolás és a bemutatás persze még messze nem teljes, de ha az ASUS Maximus IV Extreme minden egyes apró részletére szeretnénk kitérni, még egy több órás videó is kevés lenne. (Azért a galériában szereplő több tucat fotó talán elég részletes képet fest a termékben rejlő további lehetőségekről.)P8P67 WS Revolution - 3Way SLI és Quad CrossFireX rendszerekhez:


Látványban és ROG feliratok tekintetében is messze elmarad a Maximus IV Extreme mögött másik bemutatásra váró alaplapunk a P8P67WS Revolution. Tulajdonképpen ez a termék nem is tekinthető a fenti lap konkurenciájának (nem csak házon belül, hanem más gyártókat tekintve sem) hiszen egy egészen más irányt képvisel. A kialakítás itt egyetlen jól követhető irányvonalat képvisel, ez pedig az ésszerűség. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a Maximus IV Extreme egy abnormális alaplap, pusztán arról van szó, hogy a P8P67WS Revolution egy „átlag” user igényeihez sokkal jobban igazodik.


ASUS P8P67 WS Revolution


Kellemes meglepetés amúgy, hogy a P8P67WS Revolution bizonyos tekintetben jobb felszereltséget kapott, mint a Maximus, de nyilván nem USB 3.0 fronton. Ebből, vagyis a gyorsabb USB kapuból csak kettő jár, viszont ezt a kompenzálja a Quad CrossFireX és 3Way SLI lehetősége. Gondolom, vagyunk egy páran, akik egy darab GTX 570 / HD 6950 kártyának is örülnénk, nem hogy kettőnek, de a lehetőség azért adott. A sok PCI-E csatorna mellett itt is négy DDR3 memória foglalat, illetve 8 SATA konnektor várja az illeszkedő komponenseket.


A hátlapi panel is az ésszerűség jegyében fogant, 8db USB 2.0, 2db USB 3.0, egy 1394, két gigabit lan, valamint analóg és optikai hang kivezetések képében. Az eddigiek alapján az lehet az ember benyomása, hogy a P8P67WS Revolution sokkal „butább”, mint a Maximus IV Extreme, azonban még csak most jön a lényeg.


ASUS P8P67 WS Revolution

ASUS P8P67 WS Revolution - hátlapi csatlakozók


Az okosságok sora rögtön a csomagolás jobb felső sarkában kezdődik, egy PLATINUM 92% felirattal. Ez arra utal, hogy a deszka energiahatékonysága kiemelkedően magas, vagyis nem pazarolja a drága áramot mindenféle felesleges dologra. Maradjunk az ésszerű, de nagyon hatékony részleteknél, és vessünk egy pillantást az alaplap aljára. Itt látható például két USB foglalat, melyek akkor lesznek jó barátaink, ha a lapot asztalon használjuk. (Erről bővebben volt szó a videóban is.)


Ha P8P67WS Revolution tulajdonossá válunk, a birtokunkba kerül egy jópofa kiegészítő áramkör is, amit a deszka hátsó részébe passzinthatunk. Ezen a kis modulon ki-be kapcsoló, Reset és PostLED kapott helyet. A kiképzés amúgy sokat fejlődött a P5E64 WS óta, hiszen míg annó az alaplapot házba szerelve le kellett mondani a panel használatáról, addig a P8P67WS Revolution minden testhelyzetben támogatja az extra lapocskát.

ASUS P8P67 WS Revolution

ASUS P8P67 WS Revolution alaplap


Energia-hatékony, sok videokártyát egyszerre kezelő, megbízható, tuningbarát és jól felszerelt alaplap; nyilván mindenkiben felmerült a kérdés, mindezt mennyiért? Bármilyen meglepő, a P8P67WS Revolution egyáltalán nem tartozik a megfizethetetlen hardver komponensek közé, hiszen utolsó ismert ára 65.000 Ft körül volt és várhatóan ez az összeg nem változik a P67 chip javítása után sem.ASUS Maximus IV Extreme és P8P67WS Revolution - galéria:

ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS Maximus IV Extreme ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS Revolution ASUS P8P67 WS RevolutionCímkék:  Asus, P67, Sandy Bridge, LGA1155, alaplap, Intel, ROG


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva