Raidmax Iceberg számítógépház - egy klasszikus nehézsúlyú


Szerző: insolens | Dátum: 2011-01-27 23:08:50 | Rovat: Hardver


Jéghegy - mérete és súlya alapján illik rá a név (videós ismerkedés):


Lassan harmadik születésnapját ünnepeli a Raidmax Iceberg számítógépház, ami PC-s körökben igazán nagy idő. Ennek ellenére az Iceberg nem csak hogy jól tartja magát, hanem még mai szemmel nézve is megfelel a kor kihívásainak. Persze lehet egy jéghegy akármilyen nagy, idővel olvadni kezd; az Iceberg is vesztett kezdeti varázsából és nem kínál annyi kényelmi extrát és innovatív megoldást, mint például egy Thermaltake Level 10 GT. Ennek ellenére alumínium burkolata, remek hűtési rendszere és méretes beltere még ma is alkalmassá teszi arra, amire szánták: drága gépek kényelmes lakhelyéül szolgál.A hazánkban jelenleg 35-38e Ft között megvásárolható óriás, mint videónkból is kiderült, jól szerelhető, szellős és minden igényt kielégítően nagy. Természetesen ennyi pénzért a nagyság önmagában nem elég, de szerencsére az Iceberg nem csak erre épít.Raidmax Iceberg - klasszikus kialakítás, remek szerelhetőség:


A számítógépházak történeti áttekintését és az AT-s korszaktól induló tervezési bravúrokat kihagyva rögtön essünk is neki a Raidmax Iceberg tornyának. Nagy. Ez alapvetően jellemző a ház minden porcikájára; külső mérete 53,3 x 21 x 48,4 cm. Mivel a klasszikus dobozok családjába tartozik a külső méret és a beltér nagysága egyenesen arányosak egymással (a külső csicsák nem vesznek el helyet az értékes belsőből). A méretes termet több szempontból is előnyös; egyszerűbb szerelni, jobban szellőzik és nem utolsó sorban szinte bármi elfér benne. Látványelemek tekintetében sem áll azért rosszul jéghegyünk, elvégre plexi oldallap és világítós ventilátorok is feldobják az összképet.


Ez a bármi esetünkben négy merevlemezt, egy optikai meghajtót (vagy ha úgy jobban tetszik 5,25”-os akármit) és öt további 5,25” helyre építhető komponenst jelent. Persze megfelelő távtartókkal SSD-k számára is kialakíthatunk megfelelő birodalmat. A klasszikus iskola jegyében tápegységünk a ház felső részén kapott helyet, igaz manapság ez már nem annyira divatos.


Raidmax Iceberg számítógépház - egy klasszikus nehézsúlyú

Raidmax Iceberg számítógépház - egy klasszikus nehézsúlyú


Divat ide, vagy oda, a funkcionalitás kortól függetlenül fontos szempont és erény, mellyel az Iceberg is bátran büszkélkedhet. Fölül, az elülső részen például jelent van a szükséges két USB csatlakozó, egy 1394 aljzat, valamint a fejhallgató, mikrofon dugalj páros is. Maradva a tetőnél rögtön át is térhetünk a hűtésre, hiszen a két tetőbe épített 12cm-es ventilátor itt azonnal megtekinthető. A megfelelő szellőzés érdekében egy további 12-es egység dolgozik az előlap alján, míg a hátfalon egy újabb 12cm-es cooler virít. Ennyi hűtés valószínűleg egy végletekig tuningolt Core i7 rendszer számára is elég lesz, még akkor is, ha több VGA dolgozik a gépben. (Azért a látványra is gondoltak a Raidmax szakemberei, így a hűtők többségét kék világítással látták el.)


A videokártyák kapcsán érdemes megjegyezni, hogy hosszban akár a HD 6970, GTX 580 is vígan elfér odabent, míg magasságban a Quad CrossFireX sem okozhat gondot. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a hátfalon hét PCI helynek megfelelő nyílás sorakozik, tehát a legvadabb videokártya összeállítások is megférnek odabent. Nem beszéltünk még a szerelhetőségről, holott a funkcionalitáshoz ez is szervesen hozzátartozik. Lényegében a Raidmax Iceberg teljes egészében csavarhúzó mentesen szerelhető, ide értve az alaplap, a videokártyák, az optika és az merevelemezek behelyezését. Nyilván a rendszerhűtő ventillátorok és processzorhűtő cseréje már szerszámot igényel, de előbbire aligha lesz szükség, utóbbi meg nem ház specifikus kérdés. Apropó processzorhűtő; apró kellemetlenség, hogy a hátfal fixen rögzített, így az alaplap aljához fogatott CPU cooler cseréjekor sajnos az egész lapot ki kell majd szednünk.


Raidmax Iceberg számítógépház - egy klasszikus nehézsúlyú

Raidmax Iceberg számítógépház - HDD keret


Majdnem kimaradt az oldallap lenyitásának mechanizmusa: két patentet kell kézzel lenyomni és lám, már lent is van az Iceberg oldala. Ez a funkció még manapság sem általános, bár ebben az árkategóriában azért elvárható. A merevlemezek szimpatikus, egyben kivehető házikót kaptak, ami nem csak praktikus, hanem a HDD-k hűtését is segíti. Egyfelől az alumínium doboz remek hőátadó felület, másfelől ebben lakik az előlapi 12cm-es hűtő, ami friss áramlatokat tol keresztül a munkában felhevült winchestereken.


Érdékelés gyanánt mérlegelnünk kell, hogy megér-e az Iceberg 35-37e Ft-ot. Az egyszerű választ: nem, viszont nem lehet önmagában csak az árat vizsgálni. Aki igényes konfigurációt épít, drága alkatrészekből, egészen biztosan nem egy Codegen szerencsétlenségbe pakolja a cuccokat. Ráadásul, egy ilyen tornyot nemigen cserélgetünk az alkatrészekkel együtt, hosszú évekre kötünk HÁZasságot. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve az Raidmax Iceberg már egyáltalán nem látszik rossz vételnek. Ennek ellenére magától értetődik, hogy az Iceberg nem fog vásárlási ajánlatot kapni, de szerintünk egy tetszett plecsnit megérdemel.


Raidmax Iceberg számítógépház - egy klasszikus nehézsúlyú

Raidmax Iceberg számítógépház - ára ellenére tetszett


Tesztünkben szereplő Raidmax Iceberg számítógépház vásárolható többek között az eBolt, az Aqua Electromax és a DigitalTrend szaküzleteiben.


A videóban látott és az alábbi galériában alaposabban is szemügyre vehető Raidmax Iceberg számítógépház a Flash-Point Számítástechnikai Kft jóvoltából jutott el hozzánk. Köszönjük!Raidmax Iceberg számítógépház - galéria:

Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépház Raidmax Iceberg számítógépházCímkék:  Raidmax, Iceberg, számítógépház, torony, klasszikus, torony


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva