Asus RT-N16 router - gigabites próba - videó


Szerző: insolens | Dátum: 2010-05-29 17:20:06 | Rovat: HardverHálózat vezetékekkel, ezer megabiten - videó:


Egy teljesen mindennapi problémára kerestünk megoldást videónkban. Mi is lenne ez a probléma? Biztosan minden hálózatot használó látogatónkkal előfordult már, hogy szeretett volna nagyobb adatállományokat mozgatni, azonban a háló belső sebessége visszafogta a munkát. Ez egy vezeték nélküli hálózat esetében teljesen természetes, azonban ha kábellel összekötött gépekről van szó, nem szívesen vár az ember.


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 router - ezt mind tudja


Mi is hasonló helyzetbe kerültünk, hiszen a videók készítésekor rengeteg, nagyméretű fájlt mozgatunk gépeink között. Ez a klasszikus 10/100-as router és 10/100-as hálókártyákkal nagyon lassú folyamat, ezért szerettünk volna gyorsítani az ügymeneten. Ekkor jött képbe az Asus RT-N16 gigabites routere, ami elvben 10x nagyobb tempót ígér. Mivel a hálózatban lévő gépeink mindegyikén gigabites integrált hálókártya van, így a router cseréjével kellett csak foglalkoznunk, valahogy így:
Asus RT-N16 - külcsín és képességek:


Most, hogy a videó minden lényegi kérdésre választ adott, nincs más dolgunk, mint kicsit részletesebben is bemutatni az Asus RT-N16 routerét. A termék amellett, hogy 10/100/1000-es vezetékes hálózati megosztó, képes WiFi kapcsolatok kezelésére is, méghozzá N-es módban. Ez elvben 300Mbpi tempót is jelenthet, jelerősségtől és kliens oldali adapterektől függően. A WiFi jel erősségét amúgy három antenna garantálja, ami a router hátoldalán csatlakozik az eszközhöz.


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 router - elő és hátlap


Az Asus RT-N16 front részén amúgy sem kapcsoló, sem gomb nem kapott helyet, itt csak visszajelző ledek vannak. Hátul találjuk az Ethernet csatlakozókat és a már említett antennákat, illetve a Reset és a WPS kapcsolót. (Ez utóbbival egyetlen gombnyomás után összeáll egy jelszóval védett WiFi háló - Asus WiFi adapter használata esetén.) Szintén hátul kapott helyet két USB aljzat is, melyek segítségével nyomtató szerverként és torrent vezérlőként is használható a router. (Előbbihez printert, utóbbihoz külső merevlemezt kell az RT-16N-re csatlakoztatni.)


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 routerAsus RT-N16 - tetszetős menü, könnyű kezelés:


A videóban csak érintőlegesen ejtettünk szót az N16 router menüjéről, pedig ebben nagyon erős a cucc. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy a termék legerősebb oldala éppen a szoftver, hiszen nagyon könnyen használható, jól átlátható a menürendszer. Az egyszerűséget jól példázza, hogy elég csak (Etherneten) csatlakoztatni a géphez RT-N16 routerünket és máris megnyílik a menü. Minden IP cím irkálás, böngésző nyitogatás és bűvészmutatvány nélkül. Ha nem akarunk variálni, akkor semmit sem kell nyomnunk, nekünk legalábbis a Chello-s net egyből feléledt.


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 router - a menü első fele


Aki szeretné kihasználni az N16 minden további képességét, az is jó helyen jár a menüben, hiszen itt konfigurálható a nyomtató szerver és a torrent opció is. Ez persze még nem minden, hiszen azokra is gondolt a gyártó, akik maguk szeretnék beállítani - az utolsó részletig - mindent. Ennek ismertetése persze már nem a hardver-teszt.hu hatásköre, a többséget úgyis csak a főbb funkciók és az ezres LAN érdekli.


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 router - a menü izgalmasabb részeÉrtékelés, ár, köszönet:


Annak ellenére, hogy a vezetékes tempóval nem voltunk megelégedve, az N16 tetszett. Sajnos az idő hiánya miatt más merevlemezekkel nem volt módunk kísérletezni, de gyanítható, hogy a gigabit előnyeit csak akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha új, egészen gyors winchesterekkel és nagy teljesítményű processzorokkal dolgozunk. Ennek ellenére a router csere így is megduplázta az átviteli tempót, ami fele akkora másolási időt, ezzel pedig értékes perceket takarít meg a vásárlónak.


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 router - a mindent tudó


Az Asus RT-N16 router ára 33.690 Ft, ami meglehetősen soknak hangzik. Azonban csak hangzik, hiszen ezért a pénzért 10/100/1000-es vezetékes, N-es WiFi, nyomtató szerver és torrent kliens is a birtokunkba kerül. (Külön-külön a három dolog jóval drágább lenne, arról nem beszélve, hogy 3x annyi áram is fogyna az irodában.)


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 router - a fukciók egy része


A videós tesztben látott Asus RT-N16 routert a márka hazai képviselete biztosította, ezúton köszönjük közreműködésüket.


Asus RT-N16 router

Asus RT-N16 router - ár a Bluechip webáruházábanKapcsolódó hírek, tesztek, galériák:


Asus CeBIT2010 - maratoni videó - első rész (videó 33p:33mp) - egy igen tartalmas beszámoló

Asus CeBIT2010 - maratoni videó - második rész (videó 29p:19mp) - folytatjuk..

Csajok kezében az Asus Karim Rashid netbook (videó 9p:48mp) - 1008P - magával ragadó a külseje

A csajok egy kávézóban neteznek (videó 10p:47mp) - Asus S101H netbook bemutató

Asus T101MT - tablet notebook újratöltve (videó 14p:17mp) - Hírösszefoglaló a februári hardverekből

Asus M4A89GTD Pro képeken (videó 9p:42mp) - Asus, Sapphire és XFX újdonságok, szépségek

LGA 1156 - P55 alaplapok (videó 19p:12mp) - Asus P7P55D EVO és versenytársai

Média lejátszók harca (videó 14p:10mp) - Asus O!Play vs WD TV Live - életre halálra

Asus Radeon HD 5970 és társai (videó 9p:30mp) - Kibővült a VGA összehasonlító

ATi Radeon HD 5770 - két gépben is teszteltük (videó 13p:43mp) - Asus EAH5770 CuCore videós teszt

Asus EAH5870/G/2DIS 1GB Eyefinity (videó 15p:05mp) - Eyefinity - 3 monitoron a Crysis

Kevés pénzből erős gépet (videó 12p:45mp) - Asus M4A785TD-M EVO a gépben

Asus EeeTop PC ET1602 – női szemmel (teszt) - All in One Asus módra

Asus Rampage II Extreme (bemutató + teszt) - Az új tesztgép: Intel X58 + i7 920
lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva