Cooler Master - Vertical Vapor Chamber hűtési eljárás


Szerző: Umbra | Dátum: 2012-01-17 20:16:42 | Rovat: Hardver


..a Cooler Master idén ünnepli 20. születésnapját, így várhatóan erős évet abszolválnak majd. Újdonságokból nincs is hiány (Cosmos II, GX Lite) és jön az igazi csodafegyver is: Vertical Vapor Chamber. Az eddig csak vízszintesen alkalmazott eljárás ezentúl függőlegesen is bevethető lesz..A 2000-ben bemutatkozott hőcső eljárás most új szintre lép:


Gondolom, senkinek sem kell bemutatnom a 2000-ben debütált hőcső eljárást, illetve a nagyjából ezen alapuló Vapor Chamber technológiát sem. Nos, a processzorhűtőkben használt hőcső és a főleg videokártyákon alkalmazott Vapor Chamber most új magaslatokba emeli a coolereket, ugyanis a Cooler Master bejelentette a Vertical Vapor Chamber technológiát.


Cooler Master - Vertical Vapor Chamber hűtési eljárás


A dolog érdekessége, hogy ötvözi a hőcső és a párakamrás megoldás előnyeit, viszont hátrányokat egyelőre nem látni. Mint az közismert, a Vertical Vapor-t eddig a hűtendő felülettel párhuzamosan alkalmazták (CPU hűtők talpában és VGA-kon), míg a hőcső, bár függőlegesen is működik, relatíve nagy légellenállást mutat. A Cooler Master most egy olyan függőleges párakamrás technikával rukkolt ki, ami a processzorra merőlegesen is üzemelhet, méghozzá a hőcsöveknél klasszisokkal vékonyabb, így kisebb légellenállást kelt, ami a növeli a ventilátor hatásfokát, ráadásul sokkal kisebb zajt generál.


Cooler Master - Vertical Vapor Chamber hűtési eljárás


A Cooler Master Vertical Vapor Chamber további előnye, hogy lapított formájából adódóan háromszor akkora felületen érintkezik a lamellákkal, mint a hőcső, miközben fele annyira gátolja a levegő áramlását.


CES 2012: Day 1 - Cooler Master Heatsinks (HiTechLegion)


A gyártó már be is mutatta első, a Vertical Vapor Chamber-t alkalmazó processzorhűtőjét, a TPC-812-t. A hat hőcsővel és az új megoldással szerelt TPC-812 elméletileg 240W-ig képes a CPU-k által termelt hő kezelésére. Természetesen nem ez az utolsó Vertical Vapor Chamber egység, sőt a hajrá csak most indul. A Cooler Master ígérete szerint a CeBIT 2012-re más számos más függőleges párakamrás processzorhűtőt prezentálnak.A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Thermaltake Frio 4in1 CL-P0564D >> 19.960 Ft

Foramax: Cooler Master Hyper 412S CPU hűtő >> 12.720 Ft

Computermode: Scythe Mugen 3 CPU hűtő >> 13.310 Ft

Bluechip: Cooler Master Hyper TX3 >> 7.200 Ft

Foramax: Cooler Master Hyper 612S (H-B6) >> 17.610 Ft

Computermode: Be quiet! Dark Rock Pro C1 >> 17.348 Ft

Címkék:  Cooler Master, Vertical, Vapor Chamber, hűtés, cooler, TPC-812


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva