AMD Trinity APU - ötletes bemutató a CES2012-n


Szerző: Umbra | Dátum: 2012-01-11 11:17:58 | Rovat: Hardver


..mind több információ lát napvilágot az AMD idén bemutatkozó Trinity központi egységeiről, illetve az ehhez kapcsolódó Virgo és Comal platformokról. A CPU és az integrált GPU adatai mellett egy videó demonstrálja, mire képes a Trinity: DX11 játék, videó kódolás és HD film lejátszás egyszerre..A 2012-es középkategória verhetetlen bajnoka lehet a Trinity:


A Trinity néven ismert AMD APU mostanában elég sok figyelmet kap, ami nem véletlen, hiszen ezek az egységek váltják majd az első generációs Llano szériát. Mielőtt a technikai paraméterekről esne szó, néhány gondolat a kódnevekről.


AMD's Next-Gen APU Announced - Trinity


Magát mag architektúrát Piledriver névvel illeti az AMD, ez lényegében egy továbbfejlesztett Bulldozer-t jelet. A Trinity egy középkategóriás APU neve, azonban a Trinity önmagában nem fedi le a teljes desktop és mobil kínálatot, itt jön a képbe a Weatherford és a Richland. Elméletileg a Trinity lesz az A8 és A10 központi egységek fedőneve, míg a Weatherford és a Richland az A6 és A4 termékekben mutatkozik be. A platformok jelölése Comal és Virgo, előbbi a mobil, utóbbi pedig az asztali változat jelölésére szolgál.

Ennyit a kódokról, nézzük a Trinity APU-ról eddig napvilágot látott adatokat. Talán mindenki az érdekel, legjobban, mikor és milyen tokozással jelenik meg az újdonság. Nos van egy jó és egy rossz hírünk: jó, hogy már 2012 március-áprilisban találkozatunk az új APU-kkal, viszont rossz hír, hogy használatukhoz új alaplap (vagy alkalmasint új laptop) szükséges. Az AMD olyan sok ponton változtatott az elődhöz képest, hogy a második generációs A4, A6, A8 (A10) központi egységek új foglalatot kapnak, FM2 névvel.


AMD Trinity APU - ötletes bemutató a CES2012-n (a kép nagyítható)

AMD Trinity APU - ötletes bemutató a CES2012-n (a kép nagyítható)

AMD Trinity APU - ötletes bemutató a CES2012-n (a kép nagyítható)

AMD Trinity APU - főbb adatok és a chip felépítése


A Trinity APU 32 nm-es SHP gyártástechnológiával készül, tartalmazza az AMD frissített Turbo Core 3.0 eljárását, továbbfejlesztett energia szabályzással rendelkezik és utasításkészletek terén is továbblép. A processzorba ágyazott grafikus mag elméletileg az AMD Radeon HD7000 szériájára épít, az asztali APU-k HD 7000D, a mobil termékek HD 7000M GPU-t kapnak (DirectX 11.1, UVD3, SAMU, VCE support). Sajnos az órajelekről és shader egységek számáról nincsenek pontos adatok, de nem valószínű, hogy a korábbiakhoz képest óriási változtatásra kellene számítani (GPU: maximum 5-600 mag és 600-900 MHz órajel).

Sokkal többet lehet tudni a Trinity teljesítményéről, ugyanis az AMD belső tesztjei is kiszivárogtak, illetve éppen tegnap egy élő demonstrációra is sor került. Az AMD saját mérései alapján a Trinity összteljesítményben 20%-kal gyorsabb, mint a Llano, azonban grafikus kapacitása 30%-os többletet mutat. Más megközelítésben az új generáció százalékokban nem is mérhető össze elődjével, legalábbis az alábbi videó erre enged következtetni. Érdemes végignézni a prezentációt, ugyanis remek csattanóval zárulnak a képsorok.


AMD Demos Next Generation Trinity Fusion APU For Notebooks, CES 2012


No, igen. Most érkeztünk el arra a pontra, hogy miért adtuk a hírnek „A 2012-es középkategória verhetetlen bajnoka lehet a Trinity” alcímet. Ha az AMD tényleg képes olyan mobil APU-t készíteni, ami egy időben tud videót kódolni, DX11-es játékot futtatni és HD filmet lejátszani, akkor a középkategóriában jócskán van keresnivalójuk. Ugyanezt átültetve az asztali egységekre (ahol a fogyasztás és hőtermelés nem köti meg a gyártó kezét), nagyon komoly (második generációs) A6 és A8 APU-t kapunk.A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: AMD A4-3400 2,7GHz FM1 (2 mag) >> 18.400 Ft

Foramax: AMD A4-3500 2,1GHz FM1 (3 mag) >> 23.120 Ft

Bluechip: AMD A4-3650 2,6GHz FM1 (4 mag) >> 39.310 Ft

Foramax: AMD A4-3850 2,9GHz FM1 (4 mag) >> 40.140 Ft

Címkék:  amd, Trinity, APU, cpu, GPU, Comal, Virgo, notebook, videó


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva