Cooler Master GeminII M4 CPU hűtő szűkös konfigurációkhoz


Szerző: Kov | Dátum: 2011-10-07 22:05:13 | Rovat: Hardver


..mini-ITX és HTPC számítógépbe bizony körültekintően kell processzorhűtőt választani, hiszen a méret adta korlátok mellett csak a csendes coolerek jöhetnek szóba. A Cooler Master GeminII M4 a felsorolt szempontoknak jól megfelel, alacsony profilú (44mm magas), halk (8-30 dBA) és még hatékony is..Magassága alig 6 cm, méretes ventilátora mégis csendben teszi a dolgát:


Cooler Master GeminII M4 CPU hűtő szűkös konfigurációkhoz (a kép nagyítható)

Cooler Master GeminII M4 CPU hűtő szűkös konfigurációkhoz (a kép nagyítható)

Egy normál méretű számítógép házba nem nehéz jó processzorhűtőt találni, a kínálat már inkább zavarba ejtően óriási, mintsem egyszerűen bőséges. A megannyi vaskos hőcsővel átszőtt, sokszor a kilós súlyt is meghaladó szörnyetegek valóban a legmodernebb processzorok által keltett forrósággal is megbirkóznak, de mi a teendő akkor, ha olyan korlátozott környezetben kell megoldani a csendes, mégis elégséges hűtést, mint például egy mini-ITX-es konfigurációban vagy egy HTPC-ben?Cooler Master GeminII M4 CPU hűtő szűkös konfigurációkhoz (a kép nagyítható)

Ilyenkor érdemes végignézni az alacsony profilú (low-profile) eszközök listáját, szerencsére itt is akadnak alternatívák a sokszor förtelmesen zajos (kis borda + kis ventilátor + nagy fordulatszám = a legrosszabb párosítás) gyári hűtésekkel szemben. A napokban a Cooler Master kínálatában is feltűnt egy továbbfejlesztett modell, mely kategóriájában kifejezetten ígéretesnek tűnik. A GeminII M4 teljes magassága mindössze 59 mm, súlya 289 gramm, viszont széltében 137 x 122 mm-nyi helyet foglal, beszerzés előtt érdemes tüzetesen megvizsgálni a célterültet és a GeminII profilját is.Cooler Master GeminII M4 CPU hűtő szűkös konfigurációkhoz (a kép nagyítható)

Cooler Master GeminII M4 CPU hűtő szűkös konfigurációkhoz (a kép nagyítható)

Cooler Master GeminII M4 CPU hűtő szűkös konfigurációkhoz (a kép nagyítható)

A bordára szerencsére sikerült ráültetni egy 120 mm-es, vékony (15 mm) ventilátort, mely alacsony fordulatszám mellett is elégséges légszállítást nyújthat (500 - 1,600 RPM, 17.4 - 58.4 CFM), ráadásul mindezt csendben (8 - 30 dBA), ami mondjuk egy HTPC esetében kiemelt fontosságú. Egy a közelmúltban közölt hírünkben már foglalkoztunk a Cooler Master különböző talapzatba integrált hőcsöves megoldásaival, jelen esetben a GeminII a Direct Contact technológiát alkalmazza, így a négy darab, 6 mm átmérőjű „heat-pipe” közvetlenül érintkezik a processzor felületével, ezáltal a hőközlés is jobb. A mindenféle foglalattal kompatibilis hűtő vételára egyelőre ismeretlen, de a tervek szerint még ebben a hónapban befut.A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Arctic Freezer 11 LP (Low Profile) >> 3.380 Ft

Computermode: Scythe Big Shuriken (58mm) >> 10.025 Ft

Foramax: CoolerMaster Hyper 212 PLUS >> 8.190 Ft

Bluechip: Cooler Master Vortex Plus >> 8.550 Ft

Computermode: Scythe Shuriken Rev.B (64mm) >> 9.025 Ft

Foramax: Zalman CNPS8000 CPU hűtő >> 10.880 Ft

Címkék:  Cooler Master, GeminII, hűtő, cooler, HTPC, hűtés, ventilátor


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva