Intel Thunderbolt - megvilágosodás helyett villámlás


Szerző: Kov | Dátum: 2011-02-28 11:52:13 | Rovat: Hardver


..már majdnem egy év telt el azóta, hogy az Intel jelezte, szeretne egy minden eddiginél univerzálisabb csatolót létrehozni. A kezdeményezés végül a múlt héten nevet is kapott, Intel Thunderbolt néven. Az új illesztő egyesíti az DVI, HDMI, DisplayPort, USB, FireWire, SATA lehetőségeit..Első ránézésre ígéretes, de a kiteljesedés hosszú folyamat lesz:


Az Intel Light Peak bemutatkozása a 2010-es IDF-en történt, kereskedelmi forgalomba kerülése azonban csak tegnap történt meg hivatalosan. A történet egy szédületesen gyors optikai perifériának indult, a technológia magas költségei miatt azonban hagyományos rézalapú kábelekkel debütált Thunderbolt néven. Szomorkodásra így sincs okunk, hiszen a kétcsatornás kommunikáció összesen 20 Gbps sebességet biztosít (USB 3.0 elméleti korlátja 4.8 Gbps) és van rá esély, hogy év vége felé az optikai verzió is befut, mely egy apró átalakító betoldásával az addig megjelent eszközökkel is kompatibilis marad.


Intel Thunderbolt - vajon sikerül elterjednie, vagy kuriózum marad?

Intel Thunderbolt - vajon sikerül elterjednie, vagy kuriózum marad?


A cél egy olyan egyesített interfész kialakítása volt, mely lényegében elegendő sávszélességet biztosít az összes külső periféria ellátására, legyen szó DVI, HDMI, DisplayPort, USB, FireWire, SATA vagy bármilyen más protokollról. Tehát az összes eszköz egy láncot alkotva egyetlen ponton kommunikál a számítógéppel. Az ebben rejlő potenciál és megannyi előny nem szorul különösebb magyarázatra, csak képzeljük el, hogy laptopunkat több munkaállomás között hurcoljuk, és egyetlen kábel csatlakoztatásával több monitort, nyomtatót, külső RAID tömböt és minden egyebet elérhetünk komplikált dokkoló állomás nélkül.


Mindebből egyelőre a PCIe és DisplayPort protokollok támogatása valósult meg, de idővel ez biztosan bővülni fog. Maga az aljzat egyébként kompatibilis a normál mini DisplayPort csatlakozóval, így csupán nagyfelbontású kijelző(tömbök) meghajtására is használhatjuk. Mivel PCIe kapcsolat biztosítja a sávszélességet, valóban minden PCI Express vezérlő kombinálható a Thunderbolt-tal. Sőt, elvileg külső videokártya alkalmazása sem elképzelhetetlen. Az egyetlen bökkenő az, hogy eddig egyetlen periféria sem támogatja az új technológiát, de Western Digital, LaCie, és Promise már bejelentette érkező kompatibilis tárolóegységeit. Jelen pillanatban csak a legújabb 2011 MacBook Pro rendelkezik a villámos csatlakozóval és nagyon úgy tűnik, hogy 2012-ig várni kell a PC-s megjelenésre.

Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt Intel Thunderbolt

CeBIT 2011-es utazásunk és videóink támogatói


KingstonEminentOzoneASUSPCHelpline
Címkék:  Intel, Thunderbolt, illesztő, csatoltó, univerzális, USB 3, villám


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva