Sapphire, Manli és Xtreamer nettopok - ION2 a köbön


Szerző: Kov | Dátum: 2011-02-22 21:08:33 | Rovat: Hardver


A mai nettop kínálat nem mondható túl izgalmasnak, 99%-ukban ugyan az a hardver dübörög (vagy inkább döcög), maximum néhány csatlakozóban és a külsőben különböznek egymástól. Maga a kategória egyébként elég széles skálán mozog a felhasználók megítélése alapján, van, aki úgy szemléli, mint egy ügyes kis kompakt PC-t, míg mások a tökéletes HTPC-t látják benne, éppen ezért megnevezésük eszerint változik.


Az unalmas hardvereket mondjuk a közeljövőben talán feldobja az Intel Oak Trail vagy az AMD Brazos platformok érkezése és természetesen a gőzerővel nyomuló ARM megoldásokról sem szabad megfeledkezni. De addig is nézzük meg, jelenleg mit kínálnak a gyártók!Sapphire EDGE-HD Mini PC - 300 dollárért szinte mindent:


Furcsa módon a Sapphire is belevágott a nettop piacra, és nagyon úgy tűnik, az első próbálkozás egészen jól sikerült. (A Sapphire hagyományosan erős az újdonságok terén, gondoljunk csak vissza a legutóbb megjelent Sapphire Pure Black P67 Hydra és X58 alaplapokra.) Az EDGE-HD Mini PC megjelenése minden igényt kielégítő, hiszen stílusos és meglepően kisméretű. A 19.3 x 14.8 x 2.2 cm-es készüléket úgy reklámozzák, hogy kategóriájában a legkisebb, amit így hirtelen nem nagyon tudok igazolni vagy cáfolni, de tény, hogy alig fél literes űrtartalmával egy átlagos rooternél is lényegesen kisebb, vastagsága pedig épp annyi, hogy a csatlakozók elférjenek az készülékház élén.


Sapphire EDGE-HD Mini PC – elsőre nem is olyan rossz

Sapphire EDGE-HD Mini PC - elsőre nem is olyan rossz


Belsejében a mostanában egyik legfelkapottabb páros, az 1.66 GHz-en ketyegő Intel Atom D510 és NVIDIA ION2 GPU cecereg. Népszerűségük nem csoda, hiszen moderált energiafelhasználás mellett a dupla magos Hyper Threading-es CPU (összesen négy szál) egészen jól mozgat egy Windows 7 operációs rendszert a napi feladatok végzése során, az ION2 pedig némi 3D potenciál mellett komoly multimédiás képességekkel bír. Az ION2 kapcsán persze a legfontosabb, hogy hardveresen gyorsítja a 1080p (H.264) videókat. Alapkiépítésünk ezen felül 2GB memóriát, 250GB-os merevlemezt, gigabites Ethernetet, beépített 802.11 b/g/n WiFi modult, 4 x USB portot, egy D-Sub és egy HDMI csatlakozót tartalmaz.


A mindössze 22 wattot fogyasztó dobozka vételára kifejezetten barátságos (300 $), melyet főleg előretelepített Free DOS operációs rendszerének köszönhet (vagyis helyesbítve a Windows hiányának). Bár a többség számára is értelmezhető operációs rendszer hiányzik a gépről, a mellékelt ajándék 1GB-os pendrive-on Win7 és XP driverek egész hada sorakozik.Xtreamer Ultra HTPC - a visszaszámlálás a CeBIT-ig tart:


A Sapphire-nek nem árt felkötnie a gatyáját, mert egy egész klónhadsereg kívánja elvenni a kedvét a szegmensben való tevékenykedéstől. A média player és streamer megoldásairól híres Xtreamer legújabb HTPC-je, az Xtreamer Ultra compact PC 21.2 (H) x 14.2 (L) x 5.35 (W) cm-es kiterjedésével egy sokkal robosztusabb szerkezet érzetét kelti, de vajon belseje milyen különbségeket rejt az EDGE-HD Mini PC-hez képest?


Xtreamer Ultra HTPC videó (ha a termék csak fele olyan jó, mint a videó, nyert ügye van a gyártónak)


A processzor egy fokkal erősebb, itt már az 1.8 GHz-es Intel Atom D525 ketyeg, de csodára ez sem képes, a szerény órajel emelkedéssel arányos teljesítménytöbbletet leszámítva ugyan az, mint a D510. A képért itt is egy ION2 GPU felel, melyet DVI vagy HDMI csatlakozón tud kipumpálni. A 4GB-nyi memória mellett 2.5 és 3.5 hüvelykes SATA meghajtó fér el, csatlakoztathatóság tekintetében pedig gigabites Ethernet, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth, 6 x USB 2.0 port és egy eSATA szerepel a lehetőségek között. Sőt, még egy infravörös érzékelőt is kapunk, hogy távirányítóval is kontrollálhassuk a multimédia mindenest. Pontos vételárat még nem tudni, de azt ígérik, hogy kifejezetten olcsó lesz.


Manli T2 - és még egy rókabőr

Manli T2 – és még egy rókabőr


A februári újdonságok között érdemes még megemlíteni a Manli változatát, mely egyszerűen T2 néven érkezik majd Európába. A mindössze 900 grammos mini PC mérete átlagosnak mondható (178.3 x 36.1 x 184.8 mm), belében Intel Atom D525 és nVidia ION2 mellett 2 GB memória és 250 GB-os HDD található, csatlakoztathatóság tekintetében pedig kb. azt nyújtja, mint az előbbi 2 masina (meg a több száz piacon lévő változat). Extraként esetleg a kártyaolvasó említhető meg, amivel könnyedén, mindenféle előkészület nélkül tekinthetjük meg digitális fényképezőgéppel vagy kamerával készült anyagainkat. A Manli T2 270 euróért máris előrendelhető.Sapphire, Manli és Xtreamer nettopok - galéria:

Sapphire EDGE-HD Mini PC Sapphire EDGE-HD Mini PC Sapphire EDGE-HD Mini PC Sapphire EDGE-HD Mini PC Sapphire EDGE-HD Mini PC Sapphire EDGE-HD Mini PC - teszt Manli T2 Nettop Manli T2 Nettop Manli T2 Nettop Manli T2 Nettop Xtreamer Ultra HTPC

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Shuttle Mini-Pc SN68PTG6 Deluxe Barebone >> 40.490 Ft


Bluechip: ASRock NetTop Core-100HT Mini-PC (Core i3) >> 139.990 Ft


PCHelpline: ASRock ION 3D 152B BluRay Fekete mini PC >> 103.747 Ft


PCHelpline: ZOTAC ZBOXHD-ID11 mini ION PC (HDD nélkül) >> 47.857 Ft
Címkék:  HTPC, média PC, nettop, mini, sapphire, Ion2, Atom, Manli


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva