Samsung Galaxy S II, WiFi 4.0, 5.0 és Wave 578


Szerző: Umbra | Dátum: 2011-02-17 21:04:40 | Rovat: Multimédia


Samsung Galaxy S II - később nehéz lesz ennél többet kihozni belőle:


Nehéz lenne röviden összefoglalni mit is tud a Galaxy S II telefon, azonban ha hosszan belemélyedünk a témába, holnap sem lesz vége a cikknek. Valami középutat választva először megnézzük a leglényegesebb képességeket / funkciókat / adatokat, majd mazsolázunk kicsit az érdekességekből.


Samsung Galaxy S II


A Samsung Galaxy S II nyers erejéről egy saját gyártású, dupla magos, 1GHz-es Orion processzor gondoskodik. Mindezt grafikus alrendszerrel egészítették ki, aminek nem okoz gondot a 1080p videók lejátszása, sőt az 5.1-es hang sem. Nyilván a 1080p kép és az 5.1 nem a telefonon, hanem egy külső eszközön fog életre kelni. Ha a készülék kijelzőjén szeretnénk tevékenykedni, akkor 4,3” áll rendelkezésre, 800x480 felbontás mellett, Super AMOLED Plus technológiával. Biztos, ami biztos RAM-ból sincs hiány: 1 GB LP-DDR2 biztosítja az operációs rendszer és a programok gördülékeny használatát. Apropó operációs rendszer, még nem hangzott el a kulcsszó: Android. Ebből sem ám valami „elavult” 2.1, vagy 2.2, hanem a 2.3-as Android Gingerbread jár. Természetesen a kijelző kapacitív és kapott egy háromtengelyes giroszkópot, valamint gyorsulásérzékelőt is.


Nyers adatokkal dobálózva megemlíthető még az 5 GHz-es WiFi, a 21 MBPs-es HSDPA, a Bluetooth 3.0, az NFC, az A-GPS, valamint az elől 2 MP, hátul pedig 8 MP-es (LED vakus) kamera is (ez utóbbival 1080p videókat is rögzíthetünk). Adatainkat a telefon belső 8 / 16GB tárhelyén, vagy micro SD memóriakártyán tárolhatjuk, akár 32 GB méretben. A Galaxy S II akkumulátora 1650 mAh kapacitással bír. Kifejezetten kellemes, hogy ezt a rengeteg képességet sikerült belezsúfolni 125,3 x 66,1 x 8,5 mm-be, alig 116 gramm súly társaságában.


Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II - mindent tud, sőt...


Az adathalmaz után következzen néhány érdekesség, melyek nélkül nem lehetne igazán teljes a Samsung Galaxy S II. Itt van elsőnek az NFC technológia (erről a Wave 578 kapcsán lejjebb még részletesen írunk), illetve a különböző HUB-ok. Ezek az azonos témakörbe tartozó tartalmakat gyűjtik egy alkalmazás alá, így például az e-könyvek és e-magazinok a Reader’S HUB-on találhatók, míg a zene Music HUB, a játék pedig a Gamer’S HUB-on lakik. Mivel a készülék teljes Flash 10.1 támogatást kínál, így el lehet képzelni, mit tud a Galaxy S II a HD képes grafikus kártyával és a direkt erre a telefonra készült prémium játékokkal. A felsoroltakon kívül még nagyjából 1000 újítás kapott helyet, így a 3D hatást keltő kezelőfelület és a Samsung Touchwiz UI 4.0 sem lehet rossz látvány. Összefoglalva: a Galaxy S II nem csak, hogy a Samsung, hanem kis túlzással a világ okostelefon-zászlóshajója. Már csak az a kérdés, hogy ha ennyire okos a Galaxy S II, mit kínál majd az S III?Samsung Wave 578 - NFC-s mobil, Bada 1.1-el:


A Wave 578 telefon kapcsán talán adhattuk volna azt a címet is, hogy van élet az Android-on kívül is, hiszen az 578 Bada 1.1-et használ. Ez az operációs rendszer a Samsung saját fejlesztése, azonban szemben a Nokia megbukott Symbian koncepciójával hihetetlen szabadságot kínál a felhasználónak (testreszabhatóság, kompatibilitás, használhatóság terén egyaránt). A Samsung Wave 578 tehát elvileg kényelmesen használható és leginkább a Wave 2-re hasonlít.


Képességeit tekintve semmi világrengetőt nem kínál, azonban mindenből hozza a várható szentet, pluszban pedig NFC-t kapunk. Kijelzője 3,2”-os WQVGA felbontású TFT egység, ami arra bőven elég, hogy a 3,2 MP-es hátsó kamerával készült képeket tallózzuk (elől akad még egy VGA kam is.) Mobil hálózatokból a Wave 578 HSDPA 3.6Mbps 900/2100, EDGE 850/900/1800/1900 rendszereket támogat és persze kínál Bluetooth v3.0, USB 2.0, valamint Wi-Fi 802.11 b/g/n lehetőségeket egyaránt.


Samsung Wave 578 - NFC-s mobil, Bada 1.1-gyel

Samsung Wave 578 - NFC-s mobil, Bada 1.1-gyel


Extraként említhető a sztereo FM rádió (RDS támogatással), a Yahoo! Messenger, a Google Talk, Facebook Chat és a Samsung TouchWiz, illetve Social Hub is. Ha ezeket együttesen sem éreznénk elégségesnek (szerintem már így is túlléptük egy átlag felhasználó igényeit), akkor van még gyorsulásérzékelőnk és 100MB belső tárunk + microSD kártya foglalatunk (max.: 16GB) a megőrzésre szánt adatoknak. A Samsung Wave 578 mérete 107,9 x 54,9 x 12,2mm, súlya 99,8g - 1200 mAh akkumulátorral együtt.


A cikk elején ígértük, hogy kitérünk az NFC technológiára és ez éppen a Wave 578 kapcsán aktuális. Nagyon mély technikai részletek elemzése nélkül annyit mondhatunk, hogy az NFC egy érintésmentes eljárás, ami nagyon hasonlít a Bluetooth-hoz, azonban annál kicsit lassabb és jóval kisebb a vezeték nélkül áthidalható távolság is. A mindössze 20 centiig hatékony NFC elsősorban bankkártyás és készpénzes fizetés helyettesítésére szolgál majd, azonban a dolog még igencsak gyerekcipőben jár. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy az NFC egy jövőbe mutató és okos elképzelés.Samsung Galaxy S WiFi 4.0 és WiFi 5.0 - hordozható média lejátszók:


A Samsung Galaxy S WiFi 4.0 és 5.0 alkotta duó a PMP-k táborát erősít, tehát telefonálni nem lehet velük, azonban minden másra jók. Tulajdonképpen nem is tudom, miért nem MID kategóriában hirdeti őket a Samsung, talán azért, mert a személyi média lejátszó jobban hangzik. A Galaxy S WiFi páros Android 2.2-re épül, 1 GHz-es processzorral, tehát ha van vezeték nélküli net a közelben, nagyjából akármit csinálhatunk a neten.


Samsung Galaxy S WiFi 4.0

Samsung Galaxy S WiFi 4.0


Ez a videók lejátszásakor HD 720p korlátig érvényes, de a Youtube-on böngészve ez is untig elég lesz. A 720p lejátszásnál amúgy többre nem is lesz szükségünk, hiszen a kijelző a kisebb típuson 4”, míg a nagyobbikon pedig 5”. Érdekes, hogy a WiFi 4.0 négycolos kijelzője Super Clear TFT technológiára épül, ezzel szemben a WiFi 5.0 modell öt colon csak WVGA TFT LCD-t kínál. Apró eltérés még a két változat között, hogy a 4-es típus 3,2MP-es, az ötös pedig 5MP-es kamerával dolgozik.


Támogatott audiovizuális formátumok terén semmi okunk sem lehet panaszra: H.264 / DivX / Xvid / WMV video, illetve MP3 / WMA / OGG / FLAC és AAC támogatást is biztosít nekünk a koreai mamut. Persze hallgathatunk zenét a beépített FM rádió segítségével is, sőt, ha eltévednénk, a GPS hipp-hopp kihúz minket a bajból. A Samsung Galaxy S WiFi 4.0 beépített memóriája 8 / 16 / 32 GB lehet, ezt azonban kiegészíthetjük egy további 32GB-os micro SD kártyával.


Samsung Galaxy S WiFi 5.0

Samsung Galaxy S WiFi 5.0


A WiFi 5.0 esetében is hasonló lehetőségekkel gazdálkodhatunk (belső tár + micro SD), itt azonban csak 8 és 16 GB-os verziók érkeznek. Akkumulátor kapacitással nem spórolt a Samsung, a WiFi 4.0 1200 mAh energiát ígér, a Galaxy WiFi 5.0 pedig gigantikusnak mondható 2500 mAh táppal rendelkezik.
Címkék:  Samsung, Galaxy S II, WiFi 4.0, 5.0, Wave 578, telefon, PMP


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva