Sony PSP2 (NGP) - megtörtént a nagy bejelentés


Szerző: Kov | Dátum: 2011-01-28 14:11:34 | Rovat: Játék


A PSP NGP fenekestül felforgathat mindent:


Töredelmesen bevallom, én is azok táborába tartoztam, akik a különálló, dedikált kézi játékkonzolok (PSP, Nintendo) halálát jósolta. Ha kicsit jobban megvizsgáljuk az előzményeket, akkor ez nem is csoda, hiszen egy „átlagos” okostelefon is olyan számítási és grafikus potenciállal rendelkezik, hogy valóban csak fejlesztés kérdése a megannyi játék. Elég csak az iPhone-ra készített óriási mennyiségű, minőségi játékra gondolni, melyek a gyönyörű megjelenés mellett egészen újszerű kontrollálást biztosítottak (giroszkóp, érintő kijelző). De nyugodtan megemlíthetjük az Android-os készülékeket is, hatalmas térhódításuk miatt ott is rohamléptekben fejlődik a játékos front.


Sony NGP (Sony PSP2) mobil konzol

Sony NGP szemből


Aztán megérkeztek az első pletykák a Sony telefon-PSP hibridjéről (Sony Ericsson Xperia Play (PlayStation Phone)), mely valójában egy Android alapú telefon és egy a PSP Go-éhoz hasonló előbukkanó gamepad házasításából született. Erre jogosan gondolhattunk úgy, mint az utolsó szeg a kézi konzolok koporsójában. Na ez volt a múlt, ugyanis a tegnap tartott Sony tokiói bejelentésén nem várt csodát láthattunk!


Bejelentették a következő generációs PSP-t, a PSP2-t, mely jelen pillanatban NGP (next-generation PlayStation Portable) kódnéven fut. Először is olyan specifikáció látott napvilágot, amitől dobott egy hátast a nagyérdemű. A masina alapját egy négymagos ARM Cortex-A9 processzor és egy szintén négymagos GPU (Imagination Technologies PowerVR SGX543MP4+) képzi. Bele sem lehet gondolni, hogy milyen teljesítményre lesz képes, ez valóban a jövő generációja, azonban a Sony szerényen úgy jellemezte a konzol képességeit, hogy a PlayStation 3-hoz hasonló látványban lesz részünk.


Sony NGP (Sony PSP2) mobil konzol

Sony NGP hátulról


Ez azért elég impresszív, lévén a PS3 jelen pillanatban is a legerősebb asztali konzol a piacon. A kijelző egy 5 hüvelykes érintés érzékeny OLED panel 960 x 544 pixeles felbontással, mely az előző PSP-hez képest közel négyszeres mennyiségű pixelt jelent. Szemtanúk szerint gyönyörű a képe és nagyon jók a betekintési szögei.


Felépítésben a PSP Go szerencsétlen designja után az eredeti koncepcióhoz nagyon hasonló formavilággal találkozhatunk, azonban megannyi újítással feltuningolva. A kijelző két oldalán a megszokott kontroller gombok mellett egyedülálló módon dupla analóg joystick is helyet kapott, melyek a PSP-hez képest is sokkal precízebb, simább manőverezést biztosítanak.


Sony NGP (Sony PSP2) mobil konzol

Sony NGP oldalról


A másik innovatív ötlet, hogy a hátlap kijelző alatti területe multi-touch érzékeny, vagyis játék közben a megfelelő gesztikulációkkal egészen új irányítási lehetőségek tárulnak elénk. Természetesen nem maradhat ki a divatos giroszkópos-gyorsulás mérős szenzorcsoport sem, amit ha hozzáveszünk az eddig taglalt kontroll lehetőségekhez, akkor valóban több szempontból is páratlan eszközt kapunk.


Csatlakoztathatóság tekintetébe a WiFi mellett 3G és Bluetooth 2.1 szerepel, valamint egy GPS modult is kapunk. A közelben tartózkodó többi konzollal könnyedén felveszi a kapcsolatot és már kezdődhet is az ad hoc multiplayer. A 182.0 x 18.6 x 83.5mm-es, ránézésre kifejezetten nagy készülékházba egy elülső és egy hátsó kamera is fért, azonban azt állítják, hogy fogása kényelmes és meglepően könnyű. Ez főleg annak köszönhető, hogy száműzték a hagyományos UMD meghajtót (Ultra Media Disc), ezt egy eddig nem specifikált flash memória alapú adathordozó és online tartalmak fogják leváltani.


Sony NGP (Sony PSP2) mobil konzol - bemutató videó


A prezentáción olyan játékokkal demóztak, mint a Killzone, Resistance, Little Big Planet, és Uncharted, melyek remek platformot szolgáltattak az összetett irányítási lehetőségek bemutatására. A belső szoftvert is alaposan átgyúrták, mely LiveArea néven debütál majd, és elsősorban a könnyű kezelhetőséget és kapcsolattartást támogatja. Érkezése a nem is olyan távoli jövőben várható, akár már a nyári szünet környékén is, vételárról azonban még nem beszéltek.Sony NGP (Sony PSP2) mobil konzol - galéria:

Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol Sony PSP2 (NGP) mobil játékkonzol

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: Canyon PSP kiegészítők >> 985 Ft-tól


Bluechip: Sony PSP játék szoftverek >> 2.665 Ft-tól
Címkék:  Sony, PSP2, NGP, portable, hordozható, konzol, kézi


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva