Zotac ZBOX AD03 HTPC és ION ITX R/S/T alaplapok


Szerző: Umbra | Dátum: 2011-01-14 19:24:25 | Rovat: Hardver


Zotac ZBOX Blu-ray AD03 - AMD E-350 alapú HTPC:


Egy héttel ezelőtt tettük közszemlére a kész HTPC vs kézzel épített mini cikkünket. Ebben azt a kérdés vizsgáltuk, hogy mikor járunk jobban: ha gyárilag összerakott és előtelepített gépet vásárolunk, vagy ha magunk vadásszuk össze a mozis gép hozzávalóit. A végkövetkeztetés kicsit felemás volt, hiszen mind a két verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mindez miként kapcsolódik a Zotac ZBOX Blu-ray AD03 gépéhez és új ION2 alaplapjaihoz? Úgy, hogy a gyártó házon belül kínál alternatívát mind a két megoldásra, egy új AMD E-350 alapú kész HTPC-vel és néhány passzív hűtéses ION2 grafikás alaplappal. Nézzük előbb a kész gépet.


Zotac ZBOX AD03 HTPC

Zotac ZBOX AD03 HTPC


A Zotac ZBOX Blu-ray AD03, ahogy neve is mutatja, egy Blu-ray optikai meghajtóval felszerelt masina, melynek mérete mindössze 187 x 280 x 40mm. A kis méret természetesen semmiben sem gátja a teljesítménynek, így a beltérben AMD E-350 APU-t találunk (Dual Core 1,6GHz CPU + Radeon HD 6310 GPU), DDR3 memóriák és SATA felületű HDD kíséretében. A ZBOX AD3 kétféle kivitelben rendelhető, az alap modell RAM és HDD nélkül, míg Plus jelzésű társa 2GB DDR3 memória és 250GB winchester párossal érkezik.


Bővíteni persze mind a két változatot lehet: RAM-ot két foglalaton keresztül maximum 8GB-ig pakolhatunk, merevlemezből pedig akármilyen kapacitású SATA 2,5” egységben gondolkodhatunk. Csatlakozók terén teljes a boldogság, a Zotac eSATA, USB 3.0, HDMI, DVI, optikai hang, kártyaolvasó és Kensington nyílásokkal is ellátta gépét. A külvilággal való kapcsolattartást segíti még a 10/100/1000 LAN és az integrált 802.11n WiFi (300Mbps) egység is.


Zotac ZBOX AD03 HTPC

Zotac ZBOX AD03 HTPC - a monitor hátulján továbbra is elfér


Házimozizáshoz, internetezetéshez és mindenféle HD tartalmak (legyen az film, vagy flash) lejátszásához egyaránt remek választás a Zotac ZBOX AD03 HTPC, melyre teljes értékű Windows7 operációs rendszer is telepíthető. Sajnos három dolog nem derült még ki a géppel kapcsolatban: mennyit fogyaszt, mennyire fűt és vajon mennyibe fog kerülni?Zotac ION ITX R/S/T alaplapok - Atom D525 és ION2 passzív hűtéssel:


A Zotac már eddig is számtalan Intel Atom CPU + Ion GPU pársora épülő alaplappal rendelkezett, azonban a legújabb R, S és T jelű modellek hoznak egy kis vérfrissítést. A szinte minden elemében azonos újdonságok főbb jellemzői között Mini ITX kivitelt (17x17cm), valamint Atom D525 processzort és nVidia Ion GPU-t sorolhatunk fel. Szintén közös vonás a két darab DDR3 memória foglalat és a két SATA port, illetve a kimeneti oldalon felfedezhető optikai hang, USB 2.0, Jack, DVI és HDMI. Az Ethernet mind a három változaton gigás és persze jár WiFi is, dupla antennával megspékelve.


Zotac ION ITX T alaplap

Zotac ION ITX T alaplap - a sorozat csúcsmodellje


A hasonlóságok után következzenek a különbségek: a leginkább szembeötlő dolog, hogy az R változaton normál méretű DDR3 foglalatokat használt a Zotac, míg az S és T modellek SODIMM modulokkal működnek. Szintén az R modell sajátja, hogy nincs rajta USB 3.0, míg drágább testvérei ezt a technológiát is támogatják. Apró különbség még, hogy egyedül a T verzió fogad PCIe 4x kártyákat, azonban ez a rövidke foglalat kisebb videokártyákhoz tökéletesen megfelel (nem is beszélve a digitalizáló és tuner termékekről). A Zotac ION ITX T dobozában további extraként külön adaptert is találunk, így táp nélküli házzal is használhatjuk.


Visszakanyarodva a hasonlóságokhoz, mindenképpen említést érdemel a hűtés, mely ezúttal passzív formában van jelen. Érdekes, hogy eddig a Zotac görcsösen ragaszkodott az Atom + Ion kombó aktív, ventilátoros szellőztetéséhez, most viszont hirtelen passzív megoldást választottak. Ezzel természetesen nagyobb felelősséget ruháztak a vásárlóra, aki, ha nem szeretné, hogy néhány nap alatt megfőjön friss Mini ITX HTPC-je, kénytelen lesz jól szellőzőz házat választani.


Zotac ION ITX R alaplap

Zotac ION ITX R alaplap - normál DDR3-at eszik


A Zotac ION ITX R/S/T alaplapjai támogatják az nVidia PureVideo HD és CUDA technológiáit, képesek az Adobe Flash tartalmak hardveres gyorsítására és kompatibilisek a Microsoft DX 10.1 eljárásával. A gyártó Windows 7 Premium ready matricát is biggyesztett a dobozokra, tehát az Aero felület futtatása sem fog gondot okozni, ha Zotac ION ITX R/S/T alaplapból készítünk magunknak HTPC-t.Zotac ZBOX AD03 HTPC és ION ITX R/S/T alaplapok - galéria:

Zotac ION ITX R/S/T alaplapok - összefoglaló táblázat Zotac ION ITX T alaplap Zotac ION ITX T alaplap Zotac ION ITX T alaplap Zotac ION ITX T alaplap Zotac ION ITX T alaplap - kellékek Zotac ION ITX S alaplap Zotac ION ITX S alaplap Zotac ION ITX S alaplap Zotac ION ITX S alaplap Zotac ION ITX R alaplap Zotac ION ITX R alaplap Zotac ION ITX R alaplap Zotac ION ITX R alaplap Zotac ZBOX AD03 HTPC Zotac ZBOX AD03 HTPC - adatlap Zotac ZBOX AD03 Plus HTPC - adatlap Zotac ZBOX AD03 HTPC Zotac ZBOX AD03 HTPC Zotac ZBOX AD03 HTPC Zotac ZBOX AD03 HTPC Zotac ZBOX AD03 HTPC Zotac ZBOX AD03 HTPC Zotac ZBOX AD03 HTPC

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: ASRock NetTop ION 330 HTPC Win7 HP >> 112.130 Ft


Bluechip: Acer Aspire Revo R3700 D525 mini HTPC >> 81.790 Ft


PCHelpine: ASRock ION 3D 152D Fekete HTPC >> 97.091 Ft
Címkék:  Zotac, ZBox, AD03, HTPC, alaplap, Ion, ITX


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva