Okostelefon és tabletek nVidia Tegra 2 SOC alapon


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-12-23 12:39:52 | Rovat: Notebook


nVidia Tegra 2 - szárnyait bontogató platform:


Idén év elején jelent meg az nVidia Tegra 2 SOC lapkája, ami új távlatokat nyithatott volna a mobiltelefonok és tabletek piacán. Sajnos nem így történt, ennek okait azonban csak a cikk végén boncolgatjuk, most nézzük, mit kínál a Tegra 2 és a rá épülő újdonságok.


Az nVidia Tegra 2 egy dupla magos Cortex-A9 processzorból és egy ultra alacsony fogyasztású GeForce videokártyából áll. A GPU nem kevesebbet ígér, mint Full HD gyorsítást H.264 videók alatt. További extra, hogy egyszerre két kijelzőt is képes kezelni (HDMI kimenet támogatással), sebessége pedig 10-30%-kal jobb, mint a PowerVR SGX450-é. Sokkal gyorsabb a Snapdragon-nál is, itt az eltérés 25-100% a Tegra 2 javára. Mint látható, a Tegra 2-ben hatalmas potenciál van, a kérdés csak az, melyik gyártó mit képes kihozni belőle saját tabletjében / okostelefonjában.


Compal Tablet

Compal Tablet - az egyik első Tegra 2 tablet


Az első Tegra 2 termékünk a ViewSonic gTtablet, ami egy szimpatikus cucc, 10,1”-os (1024x600), LED háttérvilágítású kijelzővel és mindenféle (elvi) Full HD képességekkel. Belső memóriából 16GB áll rendelkezésre, Bluetooth, WiFi és 1,3MP-es kamera társaságában. A gTablet érintés érzékeny kijelzőjét mindenki dicséri, azonban a szoftveres problémák miatt még mindig csak egy „koncepció” modellel van dolgunk (részletek a cikk végén).


Egy másik érdekes Tegra 2 alapú tablet a Point of View Mobii tegra gépe. Főbb paraméterei alapján nagyon hasonlít a gTablet-re: 10,1”-os a megjelenítő, 1024x600 pixel felbontás, HDMI kimenet, WiFi, 1,3MP kamera és opcionális 3G színesíti a palettát. A Point of View Android 2.2-t futtató Tegra 2 alapú tabletje 350 euróba kerül, tehát a ViewSonic gTablet olcsósított változatáról van szó.


Notion Ink Adam tablet

Notion Ink Adam tablet


A harmadik, említésre méltó versenyzőnk a Notion Ink istállójából kerül ki, Adam néven. Nos, a fenti két termékkel ellentétben az Adam nem „referencia” Android + Tegra 2 szülemény, hanem egy egyedi megoldás. A Notion Ink nagy hangsúlyt fektetett a szoftverre, így várhatóan ez lesz az egyik legkiforrottabb Tegra 2 alapú gép.


Sokáig reménykedtem benne, hogy nem csak tablet, hanem okostelefon is készül majd Tegra 2-vel. Végre megérkezett a várt készülék, az LG Optimus 2X személyében. A világ első duplamagos processzorral szerelt telefonja hardveresen szinte ugyanazt tudja, mint a 10”-os táblagépek, azonban mindezt egy telefon méretében.


LG Optimus 2X

LG Optimus 2X - nagyon okos telefon


Technikai jellemzői között 4”-os érintés érzékeny kijelzőt és 8 megapixeles kamerát találunk, 1080p rögzítési és felvételi képességek kíséretében. (Magyarán az LG Optimus 2X-re 3G-n érkező HD tartalmakat megjeleníthetjük a TV-n.) Nos, ez így leírva szuper jól hangzik (1080p film lejátszás telefonon), de hogy tényleg annyira ütős-e a cucc, mint azt az LG állítja, csak 2011 elején derül ki.Tegra 2 és Android - önmagukban még nem ütőképesek:


A minap egy érdekes elemzést olvastam a Slashgear-en, ami a tabletek, a Tegra 2 és az Android jövőjét boncolgatta. Érdekes, hogy a cikk végén a híroldal kijelentette, az írás kizárólag a szerkesztő privát véleményét és nem a Slashgear hivatalos álláspontját tükrözi. Mit is állított Chris Davies, amitől ennyire berezeltek a site vezetői? Nagyjából azt, hogy hiába a dupla magos Tegra 2 ereje és az alapvetően mindenevő Android rugalmassága, ha a tablet és telefon gyártók hányaveti módon bánnak az újdonságokkal. (Ezzel amúgy a magam részéről én is egyetértek, mindjárt kiderül, miért.)


Konkrét példákat említve rögtön itt van a ViewSonic gTablet esete. A nemrég megjelent tábla PC-vel kapcsolatban számos panasz érkezett a felhasználók részéről, hogy lassú és sok Flash tartalom szaggat. Mindenki egyből a ViewSonic hardverét és a Tegra 2 chipet kezdte okolni, aztán kiderült, hogy a vas hibátlan. A problémát az okozta, hogy egy optimalizálatlan Adobe Flash plugin került a gépre. Komoly hibáról tehát szó sincs, mindössze szoftveres probléma lépett fel. Az már más kérdés, hogy a ViewSonic észlelhette volna a bug-ot még az előtt, hogy elkezdte volna árusítani a terméket. (A gyártó szóvivője azzal védekezett, hogy a Google gyenge szupportot biztosít a tableteken futó Androidhoz..) Javító csomag persze azóta már készült, azonban a köztudatba kitörölhetetlenül beivódott, hogy a gTablet rossz; Ez sem a ViewSonic-nak, sem pedig a Tegra 2-nek nem tesz jót.


ViewSonic gTablet

ViewSonic gTablet - vannak még problémák


A fenti példát elnézve megállapíthatjuk, hogy a Tegra 2 SOC és az Android OP együttese még jelent semmiféle garanciát nem jelent a sikerre. A tabletek és okostenefonok gyártói kénytelenek lesznek a hardver mellé jól optimalizált szoftvert is készíteni. Véleményem szerint a későbbiekben már egyetlen magát komolynak valló márka sem engedhet meg olyan bakit, mint a ViewSonic a gTablet esetében. Az Android és a Tegra 2 házassága persze remek dolog lehet, de csak akkor, ha minden egyes termékhez „személyre” szabják az operációs rendszert és az azon futó alkalmazásokat..Tegra 2 és a rá épülő újdonságok - további információk, galéria:


A Tegra 2-vel, illetve a fent bemutatott tabletekről további információkat találtok az alábbi oldalakon:


Slashgear: Tegra 2 Isn’t Enough, nVidia: Tegra 2, ViewSonic: gTablet, Notion Ink: Adam, PoV: Mobii tegra, LG: Optimus 2X

Notion Ink Adam tablet Notion Ink Adam tablet Notion Ink Adam tablet ViewSonic gTablet ViewSonic gTablet ViewSonic gTablet ViewSonic gTablet LG Optimus 2X LG Optimus 2X LG Optimus 2X LG Optimus 2X Point of View Mobii tegra Point of View Mobii tegra Point of View Mobii tegra

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: Apple iPad 16GB Wi-Fi >> 141.900 Ft


Bluechip: Apple iPad Wi-Fi + 3G 32GB >> 218.990 Ft


PCHelpline Samsung Galaxy Tab P1000 >> 152.500 Ft-tól
Címkék:  Tegra 2, SOC, okostelefon, tablet, GeForce, nVidia, telefon


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva