Sharkoon Scorpio 1000 és 2000 számítógépházak


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-12-11 20:39:42 | Rovat: Hardver


Sharkoon Scorpio - csípése messze nem halálos:


Két új házzal rukkolt ki a Sharkoon, melyek egy új sorozatot képviselnek. A Scorpio 1000 és 2000 nagyon hasonló kivitelben érkeznek, ám míg az 1000-es modell inkább a látvány, addig a 2000-es főleg a hűtés terén remekel. A látvány kapcsán kezdjünk is a külsővel: a méret mindkét esetben 500 x 210 x 503 mm, tehát relatíve nagy tornyokról van szó. Méretes külsőhöz megfelelő design is társul, a Scorpio széria elegáns, fekete fényezést kapott. Az 1000-es változat előlapja némi extrát is kínál egy 120mm-es kéken világító ventilátorral. Ezzel szemben a Scorpio 2000 eleje teljesen homogén, bár a kék világítás itt is jelen van (140 mm-es coolerrel), de ezt az előlap mögé rejtette a gyártó.


Sharkoon Scorpio 1000


Szintén a házak elején találjuk a sorozat másik érdekességét: a HDD beépítő fiókokat. Ilyesmit más házaknál is láthattunk már, azonban a Sharkoon ez idáig adós maradt a gyors HDD csere opciójával. Mind a két doboz elején, alul kapott helyet a dupla keret (2x 3,5” HDD-hez), melyet egy ajtó mögé építettek be. A 2000-es típusnál ez az ajtó egy 8 centis ventilátort is tartalmaz, tehát az ide épített tárolók extra hűtésben részesülnek.


A külső jegyekhez tartozik még a lukacsos oldallap, ami mind a két ház esetében lehetőséget nyújt egy 200, vagy két darab 120mm-es légkavaró felszerelésére. A hátlapot vizsgálva rögtön észrevehető, hogy a tápegység ezeknél a házaknál alul lakik, ezért a szellőzésről egy további (alapból beszerelt) 120mm-es cooler gondoskodik. Vízhűtés előkészítés és kábel nyílás is akad a Sharkoon Scorpio-k fenekén, mind a kettő jól záró gumi burkolatot kapott.


Sharkoon Scorpio 2000


Egy gondolattal még maradjunk a külsőnél, hiszen a felső részen különböző kivezetések is láthatók. Sajnos ezek inkább negatív, semmit pozitív szerepben tűnnek fel, hiszen hiába a két USB 2.0 és az eSATA, ha pont az USB 3.0 maradt ki a sorból. Ennek ellenére az elrendezés legalább jó, a két USB elég messze van egymástól, így vastagabb pendrive-ok bedugása sem okoz majd problémát.


Látvány és praktikum kívülről megvolt; jöhet a beltér. Sok izgalomra azért ne számítsunk, bár az egyszerű, feketére festett belső rész minden ízében a mi és alkatrészeink kényelmét szolgálja. A legfontosabb talán, hogy a merevelemezek beszerelése teljesen szerszámmentes és ugyanez igaz az 5,25”-ös egységekre is. A HDD keret keresztben elforgatva kapott helyet, ennek megfelelően akár extrém hosszú VGA is kényelmesen elfér a házban. A Sharkoon külön gondolt az SSD-t használókra, hiszen a gyors tárak külön rekeszt kaptak, pont úgy elhelyezve, hogy a lehet legkevesebb teret vegyél el az élettérre vágyó videokártya elől.


Sharkoon Scorpio 2000


Két további pozitívum említhető még a belső kapcsán, az egyik, hogy szinte minden kábelt el tudunk majd dugni. Ezt a Sharkoon úgy oldotta meg, hogy nyílásokat vágott az alaplapi tálcára, melyeket a hátlapon látotthoz hasonlóan gumi burkolattal takart le. Az említett másik pozitívum a processzorhűtő esetleges cseréjekor fog kapóra jönni: a gyártó szép nagy nyílást hagyott az alaplap processzor alatti részénél. Ennek köszönhetően a deszka kiszedése nélkül is hozzáférünk az amúgy nehezen szerelhető CPU coolerhez. (Sok procihűtő az alaplap aljára rögzített talpat használ, nos ezt a Sharkoon Scorpio házakban alaplap kiszedés nélkül is hip-hopp eltávolíthatjuk.) A specifikáció minden további részlete megtalálható a cikk végén lévő galériában.


Pofás külső, kellemes belső, könnyed szerelhetőség és még a hűtés is rendben van. Ilyenkor kezd gyanús lenni a dolog, hogy ez bizony sokba fog kerülni, de a Sharkoon ceruzája ezúttal nem fogott túl vastagon. Ha minden jól megy, akkor mind Sharkoon Scorpio 1000, mint pedig a Scorpio 2000 modell ára megálla 24.000 forint alatt, ami szerintünk tökéletesen eltalált összeg. (Nem olcsó, de nevesebb márkából ugyanezt, biztosan a jelzett összegnél drágábban kapjuk csak meg.)Sharkoon Vibe Fixer PRO - all in one HDD/SSD beépítőkeret:


Az utóbbi napokban nagyon rákattantunk a minden-az-egyben ketyerékre, úgyhogy a Sharkoon ilyen jellegű termékét sem hagyhatjuk szó nélkül. Egy ötletes és egészen olcsó újdonságról van szó, mellyel 2,5”-os, valamint 3,5”-os tárolókat építhetünk a gépbe. Ebben eddig semmi all-in-one nem lenne, de most jön az okosság. A Sharkoon egy hihetetlenül egyszerű megoldással szétcsúsztathatóvá tette a beépítő keretet, ami így 2,5 és 3,5”-os egységekkel egyaránt kompatibilis, ráadásul 3,5 plusz 5,25-ös helyre is beszerelhető.Biztos, ami biztos némi extrák is kínál a gyártó, így a beépítésre váró tároló alá gumi bakok kerültek, melyek lecsillapítják a legvadabbul rázkódó 7200 RPM-es HDD szörnyeket is. Ha esetleg amiatt aggódnánk, hogy a merevlemez nem kap elég hűtést, akkor egy opcionális 8, vagy 12cm-es ventilátorral gondoskodhatunk a hűsítő áramlatokról. A légkavaró a keret aljára szerelhető, természetesen szintén rázkódás gátló gumi felfogatókkal.


Sharkoon Vibe Fixer PRO


Az ötletes Sharkoon Vibe Fixer PRO ára kifejezetten szimpatikus, gyártói ajánlás szerint 9,9 euro. Ez napi árfolyamtól és a kereskedéstől függően kb.: 4.000 forintot jelent (már ha érkezik hazánkba Vibe Fixer PRO, merthogy erről nem szól a Sharkoon közleménye).Sharkoon Scorpio házak és Vibe Fixer PRO keret - galéria:

Sharkoon Scorpio 1000 - adatlap Sharkoon Scorpio 1000 Sharkoon Scorpio 1000 - szemből Sharkoon Scorpio 1000 - gombok, beltér Sharkoon Scorpio 1000 - elő és hátlap Sharkoon Scorpio 1000 - hdd keret Sharkoon Scorpio 1000 - belső Sharkoon Scorpio 1000 - oldallap Sharkoon Scorpio 1000 - oldalról a belső Sharkoon Scorpio 1000 - hátfal Sharkoon Scorpio 2000 - adatlap Sharkoon Scorpio 2000 Sharkoon Scorpio 2000 - szemből Sharkoon Scorpio 2000 - elő és hátlap Sharkoon Scorpio 2000 - hdd keret Sharkoon Vibe Fixer PRO Sharkoon Vibe Fixer PRO - adatlap Sharkoon Vibe Fixer PRO - kellékek és szerelés Sharkoon Vibe Fixer PRO Sharkoon Vibe Fixer PRO Sharkoon Vibe Fixer PRO Sharkoon Vibe Fixer PRO Sharkoon Vibe Fixer PRO - 2,5 colos HDD-vel Sharkoon Vibe Fixer PRO - 3,5 colos HDD-vel

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua Electromax: Sharkoon Rebel 9 Value táp nélküli ház >> 16.250 Ft


Bluechip: Sharkoon Bandit számítógépház fekete >> 24.390 Ft


PChelpline: Sharkoon Rebel 12 Economy fekete ház >> 22.467 Ft
Címkék:  Sharkoon, Scorpio, ház, számítógépház, torony, HDD, keret


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva