AMD hétvége 2. rész - CPU és VGA útitervek


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-11-27 22:19:17 | Rovat: Hardver


AMD asztali és mobil processzorok, a jelszó Bulldozer:


Lehetséges, hogy az egyik utolsó olyan cikkünket olvassátok, melyben a videokártyákat és processzorokat külön tárgyaljuk. Miért? Mert az integráció elért arra a szintre, ahol az AMD és az Intel is processzorba ágyazott grafikus vezérlőben gondolkodik. Természetesen a játékosoknak szánt nagyteljesítményű videokártyák egyelőre külön szeletet hasítanak ki magunknak a piacból. Az viszont jól látható, hogy a mostani lehetőségektől már csak egészen kis lépésnyire vagyunk attól, hogy a CPU-ba épített GPU annyit tudjon, mint korunk Radeon HD 6870 gyorsítói. Ez azonban csak a jövő, tehát először nézzük meg, hogyan jutunk el odáig.


AMD Bobcat


Az AMD jövőre teljes pályás letámadásba kezd, Bulldozer-rel, Llano-val és Zacate-vel az asztali, illetve Llano, Zacate és Ontario hármassal a mobil eszközök terén. Ami a desktop gépeket illeti, itt láthatunk először újdonságot, valamikor jövő év elején. A Bulldozer CPU akár 8 magot is hordozhat, 32nm-en készül és az AMD szerint legalább Radeon HD 6000 dukál mellé. A Bulldozer lesz a játékosok fellegvára, mármint AMD platformból. (Intelben továbbra is a Core i7 tarol.)


Aki nem játszik állandóan, annak tökéletes lesz a Llano, ami processzor és videokártya egyben. A pletykák szerint akár 400 Stream processzort is tartalmazó Llano chip GPU-ja erősebb lesz, mint a most kapható HD 5450, sőt, az optimisták ennél erősebb APU-ról beszélnek. A CPU rész 2 - 4 maggal rendelkezik majd, teljesítménye azonban egyelőre ismeretlen.


AMD Bobcat


HTPC fronton is lesz újdonság, Zacate kódnéven, mely szintén egy APU megoldást takar. Sajnos erről a megoldásról még a többinél is kevesebb konkrétumot lehet csak tudni, azonban az AMD nagyon alacsony fogyasztásról és még ennél is kisebb fizikai méretekről beszél.


A hordozható gépek kedvelői is számos újdonsággal találkozhatnak jövőre, hiszen a Llano és a Zacate elkészül mobil változatban is. A Llano jelenti majd a csúcsot, egészen egyedi HD képességekkel, persze a már APU rendszerben.


A Zacate váltja majd a Danube alját, illetve a Nile tetejét (ezek a platformok működnek most az AMD notikban). Jellemzője, hogy 18W körül fogyasztásával is közel 50%-kal gyorsabb, mint mai társai, ráadásul akár 8,5 órás üzemidő is elérhető vele. Az egészen vékony notebookokba és netbookokba kerül majd az Onterio, a maga 9W TDP értékével és a közel 10 órás elméleti üzemidejével.


AMD Bobcat


Nos, papíron nagyon jól mutatnak az AMD tervei, azonban az Intel Sandy Bridge fejlesztése könnyen útját állhatja a sikernek. Igen, ismét abba a problémába ütközik az AMD, amivel évek óta küzd: hiába hoz új technológiákat, új platformokat, ezek csak arra elegendőek, hogy az Intel ráncfelvarrt hardvereivel versenyezzenek. 2012-ben viszont az Intel mutat valami újat és akkor az AMD megint kapkodhat valami csodafegyver után. Persze mindez csak a távoli jövő, ráadásul az AMD is készül, Trinity, Krishna, Wichita és Komodo rendszerekkel, melyek állítólag a Sandy Bridge utódja ellen is képesek lesznek harcba szállni.AMD asztali és mobil grafikus megoldások - HD6000 minden mennyiségben:


2011 az AMD éve lesz, legalábbis ami a videokártyákat illeti. Már 2010-ben is megtörtént a „csoda”; az, amit az nVidia vezetői még lázálmaikban sem akartak elképzelni: az AMD több videokártyát adott el, mint az NV. Persze itt csak a diszkrét piacról, tehát az integrált megoldások nélkül számított eladásokról beszélünk. (Ha azt is számításba vennénk, az Intel hegemóniája megkérdőjelezhetetlen lenne.)


AMD Bobcat


A fordulat ellenére az AMD nem állt le, sőt tovább fokozta a tempót és még idén újabb videokártyákat mutat be. Nemsokára érkezik a Radeon HD 6970 és HD 6950 (Cayman), melyek a HD 5800 szériát nyugdíjazzák. Bár mindenféle pletykák járnak a HD 6900 specifikációiról és képességeiről, mi inkább találgatások helyett megvárnánk a hivatalos megjelenést. Szintén a HD 6900-as sorozatot erősíti majd az Antilles, amit HD 6990 néven láthatunk majd a boltok polcain. Ez a kártya lesz a csúcsok csúcsa, két GPU-val és még a HD 5970-et is megszégyenítő sebességgel (érdeklődve várjuk, sikerül-e az 5970-nél is hosszabb VGA-t terveznie az AMD-nek).


AMD Bobcat


A Radeon HD 6000 széria nem csak a high end, hanem a közepes szegmensben is tovább terjeszkedik majd 2011 elején, hiszen Turks és Caicos néven jönnek a HD 5770, 5750, illetve a HD 5670 és 5570 csere kártyái.


2011 új Mobiliy Radeon-okat is hoz, rögtön ha különböző változatban. (Lesz nagy keveredés, hiszen a Llano proci is tartalmaz VGA-t, tehát a vevő biztos, hogy simán elszédül a választék láttán.) Hasonlóan az asztali videokártyákhoz, a mobil megoldások is a HD 5000 széria utódai lesznek. A legerősebb egy 35W+ TDP-s Blackcomb GPU lesz, 40nm-es gyártással és DX11 képességekkel. Alatta helyezkedik el a Granvilee, majd a Whistler és a Capilano. A Whistler képességei között még megtaláljuk a Stereo /BD3D-t is, míg a Capilanomár csak 128-bit DX11 sebességet ígér.


AMD Bobcat


Furcsa, de 2011-ben debütál még két, látszólag teljesen felesleges Mobility Radeon is, melyek a Seymour és a Robinson névre hallgatnak. Elméletileg a HD 4500, 5400, 540V és 4300 kártyákat váltják majd a laptopokban, viszont életképességük kérdéses. Miért? Mert ha a Llano (AMD) és a Sandy Bridge (Intel) valóban olyan integrált videokártyával érkezik, amilyenről eddig hallani lehetett, akkor a Seymour és a Robinson csak dísz lesz, egy roadmap listán..
Címkék:  amd, Radeon, Phenom, cpu, GPU, processzor, videokártya, 2011


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva