NAS tárolók - Verbatim, Plextor, QNAP és Drobo


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-11-18 19:25:54 | Rovat: Multimédia


NAS - egy remek találmány, azonban a lakásokban nehezen terjed:


A vállalati szférában már évek óta felettébb népszerű adattárolási eljárás egy (vagy több) NAS alkalmazása, hiszen a kis doboz olcsóbb így sokszor költséghatékonyabb, mint egy külön tároló szerver. Miről van szó ha NAS-ról beszélünk. Egy rendszerint szabadon bővíthető miniITX számítógépházra hasonlító termékről, amibe merevlemezeket pakolhatunk. Ez után nincs más dolgunk, mint a hálózatra kötni NAS-unkat, így több felhasználó egy időben érheti el a rajta tárolt adatokat. Innen is kapta a nevét; NAS - Network-attached storage.


NAS tárolók - Verbatim, Plextor, QNAP és Drobo


Az eljárás látható, hogy mennyire kényelmes és nem mellesleg olcsó is, azonban az otthoni felhasználás egészen 2010 elejéig nem volt jellemző. A torrent oldalak és a mindent elárasztó HD tartalmak térhódítása miatt azonban lassacskán elengedhetetlen része lesz a lakásnak egy NAS, ahol a HD filmeket, koncerteket és családi anyagainkat tárolhatjuk. NAS-sal nem kell egyik géptől a másikhoz ülni, a családtagokat nyaggatni, hogy adják oda pendrive-on a fotókat, csak rá kell kacsolódni a NAS-ra és élvezni az információ szabad áramlását. (Arról nem is beszélve, hogy a saját gépünkön szinte semmit sem kell tárolni, minden mehet a NAS-ra, ezzel értékes tárhelyet spórolva meg nekünk..)


Eddig az áttekintő, most pedig következzen az a négy újdonság, melyek akár már karácskor is a fa alá kerülhetnek, majd munkába állva az egész családnak örömet szerezhetnek..QNAP TS-119P+, TS-219P+ és TS-419P+ - egész kis NAS család:


Három NAS-ból áll a QNAP új családja, melyek a TS-119P+, TS-219P+ és TS-419P+ nevekre hallgatnak. A modellek típusjeleiből rögtön lehet következtetni a bennük elhelyezhető merevlemezek számára is, így a 119P egy, a 219P kettő és a 419P négy HDD fogadására képes. A két nagyobb változat RAID opciókat is kínál, így növelhetjük a biztonságot vagy akár a sebességet is. Ha már a szóbahoztuk a sebességet, nézzük milyen hardverek dolgoznak a QNAP új NAS egységeiben.


QNAP TS-119P+, TS-219P+ és TS-419P+

QNAP TS-119P+, TS-219P+ és TS-419P+


A Marvell legújabb, 1.6GHz-es beágyazott processzorával dolgozó egységek 512MB DDR3 rendszermemóriával és Gigabit LAN csatlakozóval lettek felszerelve. Ennek köszönhetően az átviteli sebesség elérheti a 100MB/sec-es tempót is, ami egészen kellemesnek mondható. HDD támogatás mind a három P+ termékben azonos, beépítő helyenként 2TB kapacitású merevlemezekben gondolkodhatunk. (Tehát a 419P+ akár 8TB tárhellyel is kecsegtethet.)


További extraként számos média lejátszóval kompatibilissé tették a QNAP NAS-okat, így Sony PS3 és Microsoft Xbox 360-hoz csatlakoztathatjuk a tárolókat. Természetesen a napjainkban oly népszerű HD Player-ekkel is szabadon használhatók a QNAP termékek, tehát semmi sem állhat az otthoni mozizás útjába. Árat egyelőre nem közölt a gyártó, csak annyit árultak el, hogy még november folyamán elérhetővé válnak a TS-119P+, TS-219P+ és TS-419P+ NAS-ok.Drobo S system - USB 3.0 NAS:


A bevezetőben leírtaktól közelíti meg a NAS kérdést a Drobo, akik nem Ethernet, hanem USB 3.0 felületen képzelik el az adatmegosztást. Az elképzelésben tulajdonképpen van logika, hiszen az USB 3.0 egyre népszerűbb, sebessége pedig bőven elég a tartalmak gyors mozgatásához.


Drobo S system - USB 3.0 NAS

Drobo S system - USB 3.0 NAS


Nem csak a csatolóban, hanem a kapacitásban is egészen új lehetőségeket kínál a Drobo S, mely a későbbiekben akár 32 TB tárhellyel is elérhető lesz. Ekkora tárterületet egyelőre felfogni is nehéz, nem hogy megtölteni, de egy aktívan torrentező család biztosan képes megtölteni ezt a 32TB-ot is. A vállalat egy másik újdonsága a DroboPro FS, mely nagy hangsúlyt fektet a biztonságra. Ehhez a megoldáshoz már adatmentő szoftver is jár, tehát nem csak adatmozgatást, hanem komoly biztonságot is kapunk a pénzünkért.


A Drobo újdonságaihoz már árcédulát is csatolt a gyártó, így a Drobo S üresen 800 dollárba kerül, míg 10TB tárhellyel ugyanez az egység 1800 dollárt kóstál. A Drobo Sync szoftverrel egybecsomagolt Pro FS modell ára 2000 dollár, a 16TB-os változatért pedig nem kevesebb, mint 3300 zöldhasút kell az üzletben hagynunk. Az árakból jól látható, hogy a Drobo elsősorban a vállalatokra és a „pénz nemszámít” típusú vevőkre számít.Verbatim MediaShare Mini Easy Storage - olcsó és csinos:


A Verbatim MediaShare Mini Easy Storage a szó klasszikus értelmében nem NAS, még akkor sem ha a név elnyeréséhez szükséges Ethernet port fel is került a hátlapra. Egyfelől a Mini Easy nem drága, nem is nagy és még csak használni sem túl bonyolult, tehát jól látható, hogy a hétköznapok letöltőinek készült.


Verbatim MediaShare Mini Easy Storage

Verbatim MediaShare Mini Easy Storage


Verbatim MediaShare Mini Easy-t használva családunk média tartalmait is kényelmesen megoszthatjuk a helyi hálózaton, köszönhetően a termék USB csatlakozóinak. Ha valamit szeretnénk felmásolni, megtehetjük LAN-on és USB-n egyaránt, ráadásul a Verbatim Mini Easy támogatja a közösségi oldalakon történő adatmegosztást is. További felhasználó barát húzás, hogy iPhone, iPod és mindenféle Android operációs rendszeres telefonokkal is kompatibilis az apróság és ez még mindig nem minden. A Mini Easy használható HD média lejátszó mellett is, sőt, PS3 és Xbox 360 támogatást is ígér a Verbatim.


Verbatim MediaShare Mini Easy Storage


Okos, gyors és könnyen használható, ez a Verbatim MediaShare Mini Easy Storage és bármilyen meglepő, még megfizethető is. Üres állapotában a termék 90 dollárba kerül, amihez ha hozzáadjuk egy 2TB-os merevlemez árát, akkor is megússzuk a vásárlást 50.000 Ft alatt.Plextor PX-NAS4 NAS - optikai meghajtók után tárolók:


Új NAS-sal rukkolt elő a Plextor is, bár az kétségtelen, hogy hazánkban inkább optikai meghajtóiról vált méltán elismerté a márka. Ami azt illeti, a Plextor név NAS szinten is egyet jelent a minőséggel, így a PX-NAS4-re is bátran rábízhatjuk adatainkat. Az akár 8TB-ig is bővíthető négy HDD hellyel ellátott újdonság USB és eSATA foglalatokat is kapott, tehát külső a merevlemezek csatlakoztatása sem fog gondotok okozni. Az AES 256-bit titkosítást is támogató PX-NAS4-ben kiemelkedően fontos szerep jut a biztonságnak, ezért a merevelemezek RAID5 és RAID10 rendszerbe is köthetők.


Plextor PX-NAS4 NAS

Plextor PX-NAS4 NAS


A Plaxtor gondolt a környezetvédelemre is, ezért a PX-NAS4 mindössze 58W áramot igényel, teljes terhelés alatt. Üresjáratban ez az érték 25W-ra csökken, de a NAS-t nem azért vesszük, hogy üresben álljon. A fogyasztási adatok amúgy kiemelkedően jónak mondhatók, hiszen egy átlagos NAS 180-200W-os fogyasztással „büszkélkedhet”. Plextor újdonságunk valamikor november végén kerülhet az üzletekbe, előreláthatóan 400 dolláros áron.NAS tárolók - Verbatim, Plextor, QNAP és Drobo - galéria:

Drobo S system - USB 3.0 NAS Drobo S system - USB 3.0 NAS - adatlap Drobo S system - USB 3.0 NAS Drobo S system - USB 3.0 NAS Drobo S system - USB 3.0 NAS Plextor PX-NAS4 NAS Plextor PX-NAS4 NAS Plextor PX-NAS4 NAS QNAP TS-119P+ - egy HDD-s NAS QNAP TS-119P+ - egy HDD-s NAS QNAP TS-119P+ - egy HDD-s NAS QNAP TS-219P+ - két HDD-s NAS QNAP TS-219P+ - két HDD-s NAS QNAP TS-419P+ - négy HDD-s NAS QNAP TS-419P+ - négy HDD-s NAS Verbatim MediaShare Mini Easy Storage Verbatim MediaShare Mini Easy Storage Verbatim MediaShare Mini Easy Storage Verbatim MediaShare Mini Easy Storage Verbatim MediaShare Mini Easy Storage

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua: Edimax NS-2502 3,5" SATA (NAS) >> 37.470 Ft


Bluechip: D-LINK NAS Storage DNS-323 >> 51.490 Ft


PChelpline: Cisco NSS3000 NAS >> 158.196 Ft
Címkék:  NAS, hálózat, megosztás, torrent, tároló, HDD, háttértár


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva