Thermalright Archon processzorhűtő


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-11-18 13:50:42 | Rovat: Hardver


14 centis ventilátor a processzoron - nem mindennapi:


A Thermalraight rendre olyan processzor és videokártya hűtőket készít, melyek méretükkel, árukkal és persze gyakran képességeikkel is jócskán a mezőny fölött állnak. Nem lóg ki a sorból hírünk vendége, az Archon sem, mely használható 12 és 14 centis ventilátorral is. Természetesen ha csendes, de nagyon hatékony processzorhűtőre vágyunk, a 14 centis megoldás lesz tökéletes, bár a tendencia picit elgondolkodtató.


Thermalright Archon processzorhűtő


Nem is olyan régen, még a tápegységekben is csak 8cm-es cooler dolgozott, majd jöttek és 12-es és 14-es változatok. Most pedig itt az első processzorhűtő, amelyik óriás légkavarót kínál, igaz, elképesztően drágán. Ár elemzés előtt viszont kicsit ismerkedjünk meg a Thermalright Archon óriás CPU coolerével.


A hőleadó felület 150 x 125 mm-es, tehát a meleg ekkora borda területen kell, hogy távozzon. Processzorunk által termelt meleget hat rézből készült hőcső juttatja el a bordákhoz, a hőcsövek átmérője egyenként 6mm. Nagyon fontos a processzor és a hűtő közötti tökéletes érintkezés, ezért a Thermalright tükörfényesre polírozott talppal látta el az Archont. A csomag része még a CF III Thermal hővezető paszta is, mely tovább javítja a CPU és a cooler közötti meleg-cserét.


Thermalright Archon processzorhűtő

Thermalright Archon processzorhűtő


Nagyon szerencsés a bordázat kialakítása is, mely legvastagabb potnján is csak 55mm-et tesz ki, tehát sem a chipset, sem a memóriák hűtésével nem akad össze. Az Archon igazi multifunkciós hűtő, evégre AMD AM2 / AM3, illetve Intel LGA 775, 1155, 1156 és 1366 foglalatokhoz is használható. Hírünk elején említettük a csendes működést, amit 14cm-es ventilátor esetén érhetünk el. Számokban kifejezve ez 56-73 CFM légforgatást jelent, mindössze 19-21dBA zaj mellett. A ventilátor persze PWM vezérelt, így fordulatszáma a hőmérséklet függvényében változik 900 és 1300 RPM között.


Sajnos a sok pozitív tulajdonság együtt jár a magas árral, ami a Thermalright Archon esetében akár bruttó 22.000 Ft-os jelenthet. Ez az összeg amúgy olyan sok, hogy bizony van aki ennyiért processzort vásárol, nem egy coolert..Thermalright Archon processzorhűtő - galéria:

Thermalright Archon processzorhűtő Thermalright Archon processzorhűtő Thermalright Archon processzorhűtő Thermalright Archon processzorhűtő Thermalright Archon processzorhűtő Thermalright Archon processzorhűtő Thermalright Archon processzorhűtő

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua: Thermaltake CL-P0574 JING CPU hűtő >> 20.770 Ft


Bluechip: Cooler Master V6GT Univerzális >> 18.690 Ft


PChelpline: Thermaltake CL-P0466D Spinq cooler >> 13.520 Ft
Címkék:  Thermalright, Archon, hűtő, hűtés, cooler, processzor, cpu


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva