AMD APU második felvonás - indul a Llano láz (I. rész)


Szerző: Kov | Dátum: 2011-07-06 19:53:43 | Rovat: Hardver


..a Lynx platformot - vagyis az AMD Llano A8-3850 / A6-3650 APU-t és A75 / A55 chipkészletet - bemutató elemzésünk első részében megnézzük mit ígér az AMD, elvileg milyen potenciál lapul a Llano-ban és hogy mindez mennyibe kerül. Nemsokára lesz második rész is, teszt eredményekkel, értékeléssel..A Brazos után itt az újabb APU, mely boríthatja a piaci berendezkedést:


Az idei évben már korábban elrajtolt az első Fusion APU (Accelerated Processing Unit), mely egészen új szemléletével irányt mutatott a közeljövőben várható tendenciáknak. Jelenleg a CPU-GPU párosítás még gyerekcipőben jár, legalább is ahhoz képest, amit az AMD felvázolt mint követendő irány. Bár ezek az APU-k azért jóval többek annál, mint a processzor magok és a képmegjelenítő egység egy fedél (tok) alá hozása, de a tervek szerint a végcél olyan szintű összeolvadás lenne, hogy igazából ne is lehessen megkülönböztetni egymástól a funkcionális egységeket.


AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD Llano - fokozódó integritás, csökkenő csíkszélesség


Persze ehhez nem csak a hardvert kell reszelni, a szoftveres frontnak is komoly szemléletváltáson kell átesnie, hiszen elég csak a GPGPU-ban (videokártyán végzett általános célú számítások) rejlő potenciált említeni, a megfelelő feladatkörben és kód optimalizálással nagyságrendekkel nagyobb tempó érhető el, szemben egy marék x86-os mag cecergetésével.


Na de ne szaladjunk ennyire előre, a jövő kifürkészhetetlen, inkább foglalkozzunk a jelennel, ugyanis a Zacate érkezéséhez hasonlóan a második generáció, a Llano platform jövetelét is hatalmas várakozás övezte. Az ilyen szinten beharangozott és áhított újdonságokkal viszont van egy komoly gond: legyen a vas akár milyen jó, a hatalmas elvárásoknak nehéz megfelelni, lássuk, ez most hogy sikerült az AMD-nek!


AMD @ Computex 2011: a jelen és jövő


Az új APU új tokozást igényel, hogy a megfelelő pin-eken keresztül ki tudja pumpálni a képet a VGA/DVI/HDMI csatlakozóknak. Ezért sajnos kénytelen voltak a visszafelé kompatibilitást a kukába hajítani és egy teljesen új fejezetet nyitni: így született meg Socket-FM1. Az új foglalat 905 tűs processzorokat fogad, de legalább a hűtés specifikációját nem bántották, vagyis az összes létező Socket-AM2/AM2+/AM3/AM3+ hűtő felpattintható az új szerzetekre, legalább is akkor, ha képesek megbirkózni az adott TDP-vel.


AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

Új Socket-FM1 foglalat és a „belevaló” A8-3850 APU (forrás: anandtech.com)


A Llano asztali platformja óvatosan indul, első menetben mindössze négy egységet mutatott be az AMD, melyből egyelőre kettő érhető el: az A8-3850 és A6-3650. Ezek csupán a magok és a GPU órajelében különböznek, TDP szempontjából mindketten a 100 wattos kategóriába kerültek besorolásra. Ez első olvasatra elég soknak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy ez egy tisztességes teljesítményű CPU-GPU párosnak az „össztermelése”.


AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD A8 és A6 Llano APU-k összefoglaló táblázata


A táblázatban is látható, hogy bár a Llano támogatja az AMD új Turbo Core technológiáját, mely elsősorban a moderáltabb fogyasztás szempontjából hatásos, de a most bejelentett APU-k nem élnek ezzel a lehetőséggel, az A8-3850 és A6-3650 rendre fix 2.9 és 2.6 GHz-en ketyegnek. Ez mondjuk így ebben a formában nem igaz, mert nyugalmi állapotban persze visszaveszik magukat az alacsonyabb TDP érdekében, de komolyabb terhelésre nem mozgósítanak plusz erőforrásokat.


Ami a vételárat illeti, korrektnek mondható, főleg annak tükrében, hogy egy 3 GHz-es Athlon II X4 640 98 dollár, ehhez képest $37 felárért kínálják az A8-3850 APU-t, mely teljesen hihetően az integrált GPU költsége. Az AMD elvárásai szerint az A6 széria köré 500-600 dolláros rendszerek, míg A8 alapokon 600-700 dolláros konfigurációk születhetnek majd.


AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD Llano APU architektúra


Architektúráról nagyvonalakban annyit, hogy az újabb Intel processzorokhoz hasonlóan már ez is 32 nm-es gyártástechnológiával készül, a 228 mm2-es alapterületbe brutális mennyiségű, 1.45 milliárd tranzisztort sűrítettek. Az x86-os magokat dedikált 1MB-os L2 gyorsítótárak etetik. A GPU mag Sumo kódnéven fut, ez az AMD Radeon HD 5570 egyenes ágú leszármazottja. Ennek megfelelően a teljesítménye a Radeon HD 6450 és HD 5570 szint között várható, így a 6550D elnevezés beszédesnek mondható.


A GPU „magok” az A8-as APU-kban 600 MHz-en (6550D), az A6-os szériában 443 MHz-en szaladgálnak, a magok száma pedig rendre 400 és 320, tehát komoly potenciál lappang benne, nem véletlenül várták úgy, mint a leggyorsabb integrált videokártya cím örökösét. Aszimmetrikus CrossFire módban elméletileg képes közreműködni egy mellé passzíntott HD 6670/6570/6450 videokártyával, a tesztekből majd kiderül, hogy ez hogyan muzsikál a valóságban.


AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

Új foglalathoz természetesen új chipkészlet is jár: A75 és A55


A chipkészlet lelki világának részleteivel sem szeretnénk húzni az időt, ami tudni illik, hogy két variáns hivatott kiszolgálni a Socket-FM1-es Llano-kat: az A75 és az A55. Az A75 a combosabb változat 6 x 6Gbps-os SATA csatlakozóval és 4 x USB 3.0 porttal, ezzel ellentétben az A55 egy alacsonyabb fogyasztású, költséghatékonyabb modell, ennek megfelelően nélkülözi az USB 3.0-t és SATA-ból is csak 3Gbps-osokat kínál. Egy Llano APU és egy A-szériás chipkészlet együttesen alkotja a „Lynx” platformot.


Az első becslések szerint közvetlen ellenfele az Core i3-2100, de az Intel inkább bebiztosította magát, és frissen gyorsan bejelentette kifejezetten erre a küzdelemre trenírozott harcosukat, a Core i3-2105-öt. A Sandy Bridge család legújabb tagja majdnem ugyanaz, mint a 2100, tehát egy duplamagos (Hyper-threading technológiával négyszálas) processzor 3 MB-nyi L3 gyorsítótárral. A két valós különbség közül a legfontosabb, hogy megkapta a legerősebb grafikus egységüket, az Intel HD Graphics 3000-et (a Core i3-2100-ben HD 2000 lapult), másik pedig, hogy vételárát 124 dollárban határozták meg, vagyis egyetlen dollárral olcsóbb, mint az AMD A8-3850 (micsoda „véletlen”…).


AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

AMD APU második felvonás: indul a Llano láz (a kép nagyítható)

Intel Core i3-2105 – kifejezetten erre a csatára dopingolva


Ennyit az elméletről, most már mindent tudunk a küzdő felekről, amit tudni érdemes, a potenciál érződik, az izmok pattanásig feszülnek. Az elemzés hamarosan érkező következő részéből kiderül, mindez a sok szép dolog hogyan muzsikál a valóságban!
Címkék:  amd, APU, Llano, A6, A8, A6-3650, A8-3850, A75, A55, Lynx


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva