Shuttle XS35GT - a néma HTPC (videós teszt)


Szerző: certamen | Dátum: 2011-06-30 21:01:34 | Rovat: Hardver


..méretében, kinézetében, tudásában és felhasználási területében is igen tetszetős a Shuttle XS35GT számítógépe. A mindössze 25 x 16 x 4 cm-es PC támogatja a Full HD videók lejátszását, alkalmas munkára és netezésre is, ráadásul működése semmiféle zajjal nem jár, hiszen ventilátor nélkül dolgozik..A jól ismert ATOM + ION páros, kis méretben, néma hűtéssel (videó):


A Shuttle barbone számítógépeivel már több alkalommal is foglalkoztunk, mutattunk beépített érintőképernyős masinát éppúgy, mint a mindennapokban is bevethető olcsó megoldást. Most egy különleges darab következik, hiszen a Shuttle XS35GT amellett, hogy teljesen némán üzemel, kis méretével és célorientált hardvereivel ideális HTPC választás lehet.


Nézzük, mit kínál a mini szerkezet, ami full kiépítésben (tehát memóriával, merevlemezzel, optikai meghajtóval felszerelve), valamint barebone kivitelben (magunk konfiguráljuk) is kapható:


Shuttle XS35GT – bemutató és teszt
Shuttle XS35GT batebone PC - képes ismertető:Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Mit is érdemes alapvetően tudni a Shuttle XS35GT-ről? Azt, hogy csak egészen kis helyet foglal (25,5 x 16,2 x 3,84 cm), nincs benne mozgó alkatrész, és tökéletesen megfelel az általános felhasználói igényeknek. Ez annyit tesz, hogy tudunk vele netezni, dolgozni és persze nézhetünk filmeket is - méret és formátum megkötés nélkül.Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC sorozat (a kép nagyítható)

A külső: két fedlapja és a teteje is erősen lyuggatott, elvégre a passzív hűtésnek szellőznie kell valahol. Ebből adódik az XS35GT egyetlen kifogásolható vonása; kizárólag állított helyzetben szabad használni. Az előlapon egy USB 2.0 csatlakozó várja a perifériákat és adattárolókat, az opcionális DVD / Blu-Ray egység és kártyaolvasó társaságában. Hátul két Jack csatlakozón vihetjük ki-be a hangokat, az Etherneten vezetékkel csatlakozhatunk a világ - és otthoni - hálóra, az USB portokat pedig megtölthetjük mindenféle kiegészítőkkel. A képet D-Sub és HDMI kimeneten küldhetjük el a monitorra, vagy a TV készülékre.Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

A külső mellett érdemes néhány pillantást vetni a beltérre is. Nálunk a barebone változat vendégeskedett, tehát szabadon választhattunk merevlemezt, memóriát és optikai meghajtót. A gyakorlati tapasztaltok amúgy azt mutatták, hogy DVD-re semmi szükség, elég telepítéskor egy külső USB-s egységet bevetni, aztán lehet külső HDD-n, pendrive-on és hálózaton „etetni” adatokkal az XS35GT-t.Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Teszteléshez egy 2GB-os GeIL DDR2 667 MHz-es modult passzentottunk az egyetlen SO-DIMM foglalatba, mellé 500GB-os winchestert választottunk. Biztos, ami biztos, a HDD 7200RPM-es volt (senki sem szeret várni), de a sebesség és csend megszállottjai gondolkodhatnak SSD-ben is.Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Shuttle XS35GT - a néma HTPC (a kép nagyítható)

Végezetül néhány technikai paraméter a Shuttle XS35GT-ről: 1,5 literes térfogat, SLIM DVD és Blu-ray meghajtó támogatás, egy So-Dimm modul hely, egy darab 2,5” HDD/SSD hely, beépített WiFi és 4-in-1 kártyaolvasó. A hardver lényegi része: Intel Atom D510 processzor (2mag, 4 szál), Intel NM10 lapkakészlet, nVidia Next Gen. ION grafikus vezérlő HDMI kimenettel, 5db USB 2.0 port. Külső tápegység a csomag része, ennek maximális áram felvétele 40W, tehát biztosak lehetünk benne, hogy a Shuttle XS35GT ennél kevesebbet eszik.A videóban látottak gondolom mindenkit meggyőztek arról, hogy a Shuttle XS35GT valóban igen kellemes gép, igaz a kis méret, a néma működés és az ehhez társuló korrekt teljesítmény nem olcsó. Természetesen az XS35GT árban és kraftben sem versenyképes egy standard asztali PC-vel, de a gyártó nem is ide pozícionálja a masinát. Elsődleges vásárlói körnek azokat tekintik, aki csendes HTPC-t, vagy egyszerűbb, kis helyigényű munka/netezős gépet szeretnének, hozzávetőleg 90.000 Ft örül. (A videó elkészítése óta szerencsére csökkent az alapgép ára, ami jelenleg 60-65.000 Ft között kapható.)
Címkék:  Shuttle, XS35GT, Atom, Ion, néma, HTPC, videó, teszt, Full HD


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva