Kulcsrakész HTPC vs saját kézzel épített mini PC


Szerző: certamen | Dátum: 2011-01-10 21:39:28 | Rovat: Hardver


ASRock ION 330 HT (BD) - egyszerűen használható, jól felszerelt HTPC:


Mielőtt virtuális nekiesnénk mini HTPC-nk építésének, nézzük, mit kínál az ASRock teljesen használatra kész ION 330 HT számítógépe. A kis doboz mindössze 195 x 70 x 186 mm méretű, tehát a TV mellett, alatt, fölött biztosan találunk neki helyet. Használat szempontjából nem árt ismerni a hardveres tartalmat sem, amit Atom 330 processzor és nVidia ION grafika alkot, 2GB DDR2 memória társaságában. Filmjeinket az alapból 320GB-os merevlemezen tárolhatjuk, de a beépített DVD író, vagy Blu-ray olvasó és eSATA csatoló lehetőséget kínál arra, hogy lemezről nézzük filmet, vagy külső winchestert társítsunk az eszközhöz. Az internetezés történhet vezetékes módban a hátlapi Ethernet, vagy WiFi segítségével, azonban ez utóbbit a DVD írós változathoz külön kell beszereznünk (3-6.000 Ft).A TV-t, vagy monitort D-Sub (VGA) és HDMI konnektorokon át kapcsolhatjuk az ASRock ION 330 HT-hez, a hangot pedig analóg (Jack), vagy digitális (S/PDIF) úton is továbbíthatjuk. Mindezeken felül a gép hátul számos USB 2.0 portot tartalmaz, sőt az újabb változatok előlapi hang és USB kivezetéseket is kínálnak. A képességek között magától értetődő módon mindenféle 1080p tartalmak lejátszása (7.1 és DTS támogatással) is szerepel, de mivel egy számítógépről van szó, netezni, dolgozni és kicsit játszani is tudunk a masinán.


Kulcsra kész gépet ígértünk, ami nem valósulhatna meg előtelepített operációs rendszer nélkül, ebből az ASRock Windows 7 Home Premium változatot biztosít. Kényelmünket Media Center Edition távirányító garantálja, bővíteni pedig memóriával és további merevlemezzel tudjuk a gépet. Az ASRock ION 330 HT (BD) ára kereskedéstől függően 100 - 115.000 Ft, míg a Blu-ray lejátszó mentes ASRock ION 330 HT (W7HP) néhány ezressel olcsóbb, ám itt még a WiFi kártyával is kalkulálni kell, tehát a végösszeg kb.: 108.000 Ft.


Most, hogy megismerkedtünk a kész konfiguráció kínálta alternatívával, jöhet a nehezebb út, vagyis válogassunk össze HTPC komponenseket, majd próbáljunk belőlük házimozizásra termett mini gépet faragni.HTPC saját kézzel - nem könnyű a választás:


Ha Németországban, vagy legalább Ausztriában született volna a cikk, akkor minden bizonnyal könnyebb dolgom lett volna. Miért? Elsősorban azért, mert idehaza messze nem olyan széles a Mini ITX alkatrészek választéka, mint tőlünk nyugatra. Ennek ellenére sikerült mindenből találni megfelelőt, csak ugye jobb, ha 5-10 dolog közül mazsolázhatunk, mintha két különböző komponenssel kell megelégedni.


Ha HTPC, akkor alapvető, hogy kicsi, csendes és reményeink szerint olcsó megoldásra vágyunk, távirányítóval és Full HD képességekkel. Ezek közül mindet megvalósítani, az ASRock ION 330 HT-nál olcsóbban sajnos szinte lehetetlen, de ne szaladjunk ennyire előre, előbb lássuk az építő elemeket.


Gépünk virtuális építését az alaplappal kezdtünk, ugyanis ebből a legkisebb a választék. Bár a Sandy Bridge és AMD E-350 alapú Mini ITX alaplapokat épp mostanában jelentgették be a gyártók, hazánkban ezek közül pont egy sem érhető el. Maradt a kompromisszum, Atom processzor ION grafikával. (Egy esetleges alternatíva lehet még egy ASUS M4A88T-I Deluxe alaplap + AMD X2 255 processzor páros, de ez drágább, mint ami belefér a keretbe és még távirányítót is külön kellene venni.) Sajnos Atom + ION sincs tonnaszám Mini ITX kivitelben, de azért egy ASUS AT3IONT-I Deluxe a legtöbb helyen elérhető. Képességek terén nagyjából ugyanazt kínálja, mint az ASRock kész gépe (Atom 330 CPU és ION VGA), ráadásul még WiFi egység is van benne. Az ASUS AT3IONT-I Deluxe alaplap + processzor + távirányító szett ára nagyjából 47.000 Ft.


ASUS AT3IONT-I Deluxe

ASUS AT3IONT-I Deluxe


Alaplapunk és procink már van, ez rögtön meg is szabja, milyen memóriát használhatunk: kizárólag DDR3 jöhet szóba. Ez szerencse, hiszen a DDR3 kifejezetten olcsó, 2GB 1333 MHz Kingston Value modult már 5.800 Ft alatt is beszerezhetünk. Tovább haladva a szükséges komponensek között merevlemezt és optikai meghajtót is vásárolnunk kell, igaz, csak akkor ha megvettük a házat. A ház vásárlását azért kell előrehozni, mert a doboz szabja meg, hogy hány darab 2,5”-os, 3,5”-os és 5,25”-os hellyel gazdálkodhatunk. Sokáig nézegettük a Mini ITX házakat, míg végül a Chieftec BT-02B-180W mellett kötöttünk ki. Igaz 240 x 135 x 295 mm-es mérete kicsit nagyobb (úgy háromszor), mint az ASRock ION 330 HT, de legalább van benne tápegység és 5,25”-os optikai meghajtókat is fogad, mindezt 14.900 Ft-ért.


Most, hogy „megvettük” a házat is, tudjuk, hogy 3,5”-os merevlemezben, illetve Slim optikai meghajtóban gondolkodhatunk. Előbbivel nincs is gond, bármelyik 1TB-os egység tökéletesen megfelel a célnak (filmek tárolás és letöltés), az ár körülbelül 15.000 Ft. Optikai meghajtóból normál méretű Blu-ray combo 19.000 Ft körül kapható, azonban ezzel jócskán túllépnénk a rendelkezésre álló pénzkeretet. Aki szeretne eredeti lemezről filmet nézni, kénytelen lesz ezt az utat választani, azonban aki mkv párti, annak van egy másik ajánlatunk: Codegen MX31 ház (10.700 Ft) és hozzá Slim DVD író (8.500 Ft).


HTPC komponensek

Chieftec ház Blu-ray kombóval, vagy Codegen Slim DVD-vel


Azt gondolhatnánk, no akkor kész is vagyunk, lehet számolni, azonban becsületes polgárként illik operációs rendszerrel is számolni. A Windows 7 Home Premium OEM változatban 29.500 Ft-ot kóstál, ez nem kevés, de legalább jogtiszta környezetben nézhetjük a filmeket.


Összegezve a fenti árakat, az alaplap és a processzor 47.000 Ft, memória és merevlemez együtt 21.000 pénz, ez eddig 68.000 Ft. Itt kettéválnak a számítások, Blu-ray lemez és mkv barát felhasználók szerint. Aki ragaszkodik a lemezes változathoz, az Chieftec házzal és Blu-ray comboval további 34.000 Ft-ot fog elkölteni virtuális számlánkról. Ha beérjük a Codegen házzal és a Slim DVD íróval akkor ezt a részt megúszhatjuk 19.500 forintból. Mindent összeadva házilag épített Blu-ray HTPC 102.000 Ft-ba kerül, operációs rendszer nélkül. A DVD írós változat kijön 87.500-ból, azonban az operációs rendszer még itt sincs benne az árban.


ASRock NetTop ION 330 HT

ASRock NetTop ION 330 HT BD - kényelmes választás


Végignézve a számításokon, illetve belegondolva abba a ténybe, hogy egy kulcsrakész HTPC mennyivel kényelmesebb megoldás, mint külön építkezni, úgy tűnik, jobban járunk az ASRock ION 330 HT (BD)-vel (vagy Zotac, stb..) társaival. Persze, ha nem gondolkodunk Blu-ray lemezekben, jogtiszta operációs rendszerben és nem riadunk vissza az esetleges inkompatibilitási problémáktól sem, akkor választhatjuk a rögösebb utat is..


ASRock ION 330 HT - galéria:

ASRock ION 330 HT ASRock ION 330 HT ASRock ION 330 HT - specifikációk ASRock ION 330 HT ASRock ION 330 HT - kellékek ASRock ION 330 HT - csatlakozók ASRock ION 330 HT -  távirányító ASRock ION 330 HT - üzembe helyezés ASRock ION 330 HT - a forgatás pillanatai ASRock ION 330 HT - a forgatás pillanatai ASRock ION 330 HT - a forgatás pillanatai ASRock ION 330 HT - a forgatás pillanatai ASRock ION 330 HT - a forgatás pillanatai ASRock ION 330 HT - a forgatás pillanatai ASRock ION 330 HTCímkék:  ASRock, Ion, HTPC, Atom, PC, mkv, számítógép, 1080p, HD


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva