Hőkamerák az energiatakarékosság szolgálatában


Szerző: Umbra | Dátum: 2018-03-14 13:55:44 | Rovat: Green


A hőkamerás energetikai vizsgálat hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy akár 20-35 százalékkal csökkentsük a fűtés költségeit. Önmagában a vizsgálat természetesen nem eredményez közvetlen megtakarítást, a vizsgálat során megszerzett adatok viszont hozzásegítenek bennünket a hőszigetelés pontos és hatékony javításához.


Mit mutat meg a hőkamerás vizsgálat?


A hőkamerás vizsgálat során gyakorlatilag azonnal képet kapunk az ingatlan hőszigeteléséről, illetve megtudhatjuk, melyek azok a gyenge pontok, amelyek javítása mindenképpen szükséges. Egy ilyen vizsgálatnak köszönhetően nem csak az energiahatékonyságon javíthatunk jelentős mértékben, hanem a munkálatokat is célzottá és tervezetté tehetjük, ami szintén pénzt takarít meg számunkra. A hőkamerás eredmények kiértékelése gyakorlatilag azonnal elvégezhető, így nincs szükség hosszas várakozásra a valós eredmények megismeréséhez.

A hőkamerás vizsgálatot különösen ajánlott elvégezni abban az esetben, ha egy új ingatlan vásárlását tervezzük. Ennek köszönhetően magunk is láthatjuk, milyen ráfordításra lesz még szükségünk az ingatlan vásárlását követően, így pontosabban kalkulálhatunk a lakóingatlan valódi értékével.

A hőtérképes vizsgálat során felszínre kerülnek az ingatlan hiányosságai, fény derül azokra a pontokra, ahol jelentős mennyiségű hőenergia távozik, ráadásul a hőhidak is láthatóvá válnak. A vizsgálatnak köszönhetően egyszerűen fény derülhet a penészesedés okaira, illetve felfedezhetjük azokat a pontokat, amelyek a páralecsapódásért tehetők felelőssé.

Sok esetben a legnagyobb hőveszteség a nemmegfelelő nyílászárók miatt keletkezik. Ha az ablakok zárása nem megfelelő, jelentős hőenergia távozik a téli időszakban, ami sajnos a fűtési költségeken is megmutatkozik. Az sem ritka, hogy a jó állapotban lévő ablakok hibás falbekötése eredményez jelentős energiaveszteséget. Sőt, a hőkamerák alkalmasak a fűtési rendszerek állapotfelmérésére, valamint az elektromos és mechanikus berendezések vizsgálatára is. Sok esetben a vizsgálat mutatja ki, hogy nem csak épületszigetelésre, nyílászáró cserére, hanem a fűtési rendszer korszerűsítésre is szükség lehet az ingatlan felújítása során.


Mikor kell energetikai tanúsítványt készíteni?


Az energetikai tanúsítvány elkészítése 2012 óta minden újonnan épített, értékesítésre kerülő és tartósan bérbeadott lakóingatlanra kötelező érvényű. Az energiatanúsítvány tíz évig érvényes, ha ez az idő eltelt, az ingatlan eladása előtt a tanúsítványt újra el kell készíteni. A hőkamerás vizsgálatra és az energetikai tanúsítványra ne csak kötelezettségként, hanem a megtakarítás és az energiahatékonyság eszközeként is tekintsünk.
Címkék:  hőkamera, energetikai vizsgálat, hőszigetelés, energetikai tanúsítvány, a fűtési rendszer


lap teteje


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva