A projektor kiválasztásának rejtelmei


Szerző: insolens | Dátum: 2017-12-20 11:25:38 | Rovat: Multimédia


Mire szeretnénk használni a projektort? Ezt a kérdést kell legelőször megválaszolni annak érdekében, hogy az ideális készüléket vásárolhassuk meg.

A felső kategóriába tartozó projektorok magas minőséget szavatolnak, akár otthoni filmvetítésről, játékról vagy prezentációk vetítéséről van szó, azonban az ilyen készülékek igencsak borsos áron kaphatók. Ha meghatározzuk az igényünket, kevéske kompromisszum árán akár jelentős összegeket takaríthatunk meg.

A műszaki termékekre jellemző díjszabás-tendencia valósul meg a projektorok esetében is. Néhány évvel ezelőtt elérhető közelségbe kerültek a nagy felbontásra képes készülékek is, további árzuhanás azonban nem volt jellemző. A gyártók elsősorban a technikai fejlesztések felpörgetésére törekednek, az árak csökkentésében kevésbé érdekeltek.


Először a paraméterekről...


Minden egyes projektor rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek meghatározzák a minőségét, illetve képességét. A felbontás mellett a fényerőről, a kontrasztarányról és más tulajdonságokról is érdemes szót ejteni.

A képpontokban megadott felbontást kiemelt jelentőségű tulajdonságként kezeljük. Mára egyre kevésbé jellemzők a kis felbontásra képes készülékek, de hiányterméknek még nem nevezhetjük őket. Az eDigital projektor kategóriáját érdemes megtekinteni, hiszen jól látható, milyen felbontással rendelkező készülékek állnak rendelkezésre napjainkban. Megvásárolhatók a visszafogott képességeket maguknak tudható SVGA, a fejlettebb XGA és a felsőkategóriásként emlegetett Full HD projektorok is. A házimozi szerelmesei számára jó döntésnek bizonyul egy Full HD készülék, prezentáláshoz azonban szükségtelen ilyen képességű készüléket vásárolni.

A felbontás valóban fontos minőségi mutató, azonban nem az egyetlen. Nem érdemes megfeledkezni az úgynevezett kontrasztarányról sem. Ez az érték tulajdonképpen nem más, mint a megjelenített kép sötét és világos pontja közötti maximális fényerőeltérés, vagyis a sötét és világos régiók közötti maximális eltérést írja le. A kontrasztarány legyen fontos szempont a kiválasztásnál, hiszen minden főbb felhasználási terület esetén jelentőséggel bír. Egyedül abban az esetben törpülne el a jelentősége, ha kizárólag „kétszínű” diákat vetítenénk.

A legfontosabb tulajdonságok között érdemes szót ejteni a fényerőről, azaz a fényáramról. A fényerő alapjaiban határozza meg, a projektor milyen fényviszonyok esetén használható; akár szűrt fénynél is jó képminőséget produkál, esetleg teljes árnyékolásra van szükség. Tudni kell azonban, hogy a fényerő a vetített kép középpontjában összpontosul, a széleken alacsonyabb fényerő jelenik meg. Ma már a gyártók a kép különböző pontjain mért fényerő alapján kötelesek meghatározni a termékadatlapokon jelölt fényerőt, tehát ezek az adatok már megbízható összehasonlítást tesznek lehetővé.


Az elhelyezés is fontos


Hiába vásároljuk meg a legdrágább csúcskészüléket, ha nem figyelünk arra, hol és hogyan helyezzük el a projektort. Érdemes számba venni a helyiség fényviszonyait; sok esetben ésszerű döntés egy árnyékoló felszerelése, mint a legmagasabb fényerővel rendelkező projektorok megvásárlása. Fontos megvizsgálni a készülék optikájának vetítési paramétereit. A gyártó meghatározza a projektor és vászon közötti távolságokhoz ajánlott minimális és maximális képátlókat. Ha e tekintetben a kiszemelt projektorunk nem felel meg az igényeinknek, keresgéljünk tovább!


A projektor kiválasztásának rejtelmei

Címkék:  projektor, vetítővászon


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2021 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva