AMD Brazos - Fusion (E-350) a valóságban


Szerző: Kov | Dátum: 2011-02-02 14:12:35 | Rovat: Hardver


A több hetes elméleti alapozás után nézzünk egy komolyabb tesztet:


Az Intel Atom közel három éves megjelenése óta mindenki az AMD válaszlépésére várt, ami csak nem akart megérkezni. Bár voltak próbálkozások, de igazán versenyképes kompromisszumot sem az AMD, sem a VIA nem tudott felmutatni. Egyszerűen be kellett látniuk (az Intelnek is), hogy egy meglévő asztali csúcs processzor farigcsálásából nem lehet csodát tenni, bizonyos szegmensek kikukázása, majd az egész chip alacsony frekvencián és feszültségen járatása (underclocking & undervolting) általában nem hozza az várt eredményt.


Az AMD ezen gondolatok mentén jutott el a Bobcat kifejlesztéséhez, amit kifejezetten a notebook, netbook, nettop és belépő szintű asztali számítógépek piacára szánt. Az elmúlt hetekben sok szép és jót halottunk az újdonság elméleti potenciáljáról, de most az AnandTech.com jóvoltából kézzel fogható eredményeket is kaptunk, hogy mindez miként fest a valóságban és nem mellesleg a konkurens termékek függvényében!


Bobcat APU + FCH = Brazos

Bobcat APU + FCH = Brazos


A Bobcat egy SoC megoldás (System-on-a-chip), vagyis az úgynevezett Fusion APU (Accelerated Processing Unit) egyetlen tokban egyesíti a processzort és egy DirectX 11 kompatibilis GPU-t. Az APU-nak szüksége van még egy kiegészítő chipre, ami a SATA, USB, Ethernet, Audio és hasonló feladatokat látja el, ez az FCH (Hudson Fusion Controller Hub). Tehát a Bobcat-es APU és az FCH együttese képzi a Brazos platformot. Az AnandTech által készített tesztben egy MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplapot vetettek be, mely a jelenlegi legerősebb APU-t, az AMD E-350-et foglalja magában (2 mag@1.6GHz, Radeon HD 6310@500MHz, 18W-os TDP).


a tesztalany: MSI E350IA-E45 mini-ITX

a tesztalany: MSI E350IA-E45 mini-ITX


A vizsgálat először a videós képességekre koncentrált, hiszen ezek a platformok lehetnek a legjobb HTPC alapok. A Brazos megkapta a teljes UVD3 dekódoló egységet, vagyis a H.264, VC-1 és MPEG-2 hardveres gyorsítás zsigerből megy. Igaz, hogy ezt az NVIDIA Ion is hozza, viszont az AMD rendszere a Dolby TrueHD és DTS-HD MA HDMI-n keresztüli támogatással még teljesebb. Bár a tesztcsomagban szereplő kegyetlenségek tárházából bizonyos darabok kifogtak rajta (pl. 1080p60 60 fps és deinterlacing tesztek), így valamelyest az ION mögött végzett, de ezek nem számítanak nagy mínusznak, egy HTPC valószínűleg szinte soha nem fog találkozni ilyen anyagokkal.


Videós képességek

videós képességek (forrás: Anandtech)


Ami a CPU használatot illeti, a legdurvább Blu-ray anyagok lejátszása is átlagosan csak 40%-os processzorterhelést jelentett, de ez a legrosszabb eset és még így is marad benne némi erő más párhuzamos hadműveletekre. Flash videók gyorsítása tekintetében is szépen teljesített, egyedül az 1080p-s YouTube videók voltak talán egy lehelettel a tökéletes alatt, de az AMD jelen pillanatban is gőzerővel dolgozik az Adobe szakembereivel (némi optimalizáláson), így a jövőben itt sem lesz semmi gond.Radeon HD 6310 - integrált, mégis komoly:


A jelenlegi és az elmúlt idők integrált videokártya tesztjei azt a tendenciát mutatják, hogy egyre komolyabban veszik a gyártók és ma már olyan teljesítményt kapunk „ingyen”, ami pár éve még elképzelhetetlen volt. Persze továbbra sem tudják felvenni a versenyt egy tisztességes diszkrét grafikus kártyával, de némi kompromisszummal még egy kis játék is belefér. A Brazos-ban lévő Radeon HD 6310 meglepően jól szerepelt, sokszor még a sokkal drágább Corei i3 és i5 rendszereket is komolyan megszorongatta, egy sima (ION mentes) Atom platformot pedig bármikor lemos a pályáról. Először is kiemelkedő a kompatibilitása, míg az Atom-on a legtöbb újabb játék el sem indul, addig itt ilyen probléma egyáltalán nem volt. Itt látszik igazán, hogy a AMD GPU ügyben milyen jól tudja érvényesíteni driver tapasztalatait.


meglepő eredmények az integrált GPU-tól

meglepő eredmények az integrált GPU-tól (forrás: Anandtech)


A rendszer általános teljesítményét tekintve azt láthatjuk, hogy egyszerűbb feladatokban (internetezés, klasszikus irodai feladatok) komolyan rávernek az Atom-os konkurenciára, és a gyorsulás nem csak a szintetikus tesztek százalékos eltéréseiben jelentkezik, hanem érezhető is. Már maga egy Windows 7 operációs rendszer is jobban érzi magát, mind a boot idő, mind az átlagos reakció idő jobbnak mondható. Amikor komolyabb munkára próbáljuk meg rábírni a Brazos-t, előnye már valamivel halványul, bár még mindig egyértelmű. Ez főleg annak köszönhető, hogy többszálú feldolgozásban a nyers számok alapján sem teljesíthet olyan jól (Bobcat 2 szál vs Atom 4 szál), de mivel egyszálas ereje magasan felülmúlja Inteles ellenfelét, így végül mégis csak az AMD Fusion a nyerő.


általános teljesítmény

általános teljesítmény (forrás: Anandtech)


Ebben a szegmensben a fogyasztás is kardinális kérdés. Az Atom takarékossága megjelenésekor nagy pirospontot ért, vajon az AMD a nagyobb teljesítmény érdekében beáldozza az alacsony energia éhséget? A válasz röviden nem, picit bővebben egyáltalán nem. Sokkal bővebben nyugalmi (idle) állapotban az E-350 70%-al kevesebbet fogyaszt, mint az Atom D510 vagy a régebbi Atom az Ion-nal együtt. Ez kifejezetten szignifikáns, lévén egy egész napos használat során a számítógép az idő jelentős részében ebben az állapotban ketyeg. Az előny 1080p H264 video lejátszás közben és Cinebench futtatásakor valamelyest csökken, de még mindig megvan. Az AMD platformja az Intelével szemben tehát nagyobb teljesítmény mellett kevesebbet fogyaszt, ergo sokkal hatékonyabb.


AMD Brazos - fogyasztás

AMD Brazos - fogyasztás (forrás: Anandtech)


A végső konklúzió kimondása előtt meg kell említeni, hogy egy E-350-es mini-ITX-es alaplap 100 dollár körül lesz majd beszerezhető, míg a passzív hűtéses, WiFi-s és egyéb extrákkal spékelt verziókat olyan 120-130 dollár körül kínálják majd (pl. az Asus lapja hamarosan érkezik ebbe a kategóriába). A rendszer összességében gyorsabb, mint az Atom, és mint Atom + Ion, kevesebbet fogyaszt és olcsóbb is. Ezek alapján a legtökéletesebb HTPC építhető belőle, de nettopok és netbookok belsőjének is érdekes alternatíva lehet. Ettől függetlenül a legtöbb esetben még mindig nem elég, hogy kiváltsa elsődleges asztali számítógépünket, de szerényebb igények esetén ez sem kizárt. Valószínűleg nem az E-350 lesz a legerősebb Fusion APU, de a technológia bevezetésére tökéletes darab, végre megkaptuk az AMD-től a már nagyon rég óta várt Atom verő megoldást.AMD Brazos a valóságban - galéria:

MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplap MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplap MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplap MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplap MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplap MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplap MSI E350IA-E45 mini-ITX-es alaplap AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech) AMD E-350 teszt (forrás: Anandtech)

A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Bluechip: Asus AT3IONT-I ITX alaplap >> 37.090 Ft


PCHelpline: Gigabyte 880GM-UD2H VGA mATX >> 19.113 Ft


PCHelpline: AMD Athlon-II 250 X2 AM3 Box >> 15.154 Ft
Címkék:  amd, Fusion, APU, Zacate, E-350, cpu, GPU, Brazos, MSI


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva