AMD - új X4 és X6 processzorok és árváltozások


Szerző: Umbra | Dátum: 2010-08-19 16:21:39 | Rovat: HardverÚj AMD Phenom II X4 970 és X6 1075T processzorok:


Feltételezem, az AMD árcsökkentései mindenkit jobban érdekelnek, mint a megfizethetetlenül drága, új high end központi egységek, mégis velük kezdjük az sort. A két friss proci közül talán a Phenom II X4 970 ígérkezik finomabb falatnak, elvégre magas órajele és a benne rejlő tartalékok révén ára ellenére is jó vétel lehet. Ha már az órajelet említettük, tegyük is tisztába a specifikációkat: Black Edition kiadás, 3,5GHz órajel, TurboCore támogatás, 45nm gyártástechnológia, DDR2 és DDR3 támogatás, 6MB L3 gyorsítótár és 140W fogyasztás.


Az X4 970 asztali változata Deneb magra épül, azonban az OEM verzió - Zosma ködnévvel - Thuban szívet kap. Ebből következik, hogy az eredetileg hatmagos CPU két magját letiltják, így hozva létre az X4 970-et. A letiltás persze nem végérvényes, tehát megfelelő alaplappal feloldhatjuk a zárt CPU magokat és akár teljes értékű, 3,5GHz-es X6 boldog tulajdonosai lehetünk. (A Thuban alapú OEM változat tálcás kivitelben kerül kereskedelmi forgalomba, tehát bárki vásárolhat belőle - hozzávetőleg 200 dollárért - ha figyelmesen jár-kel a neten..)


AMD - új X4 és X6 processzorok és árváltozások

AMD Phenom II X6 1055T érkezik a nagy tesó


Egy másik nagyvadat is útjára indított az AMD, Phenom II X6 1075T jelzéssel. Az AM3-as újdonság 45nm-es gyártással készül, órajele 3 GHz, hat magja pedig 6MB L3 Cache-en osztozik. A TDP ennél a típusnál 125W-ot mutat, tehát csak az AMD SB750 és SB850 déli hídjával szerelt alaplapok hajtják meg. Jó hír a tuning kedvelőinek, hogy a termék Black Edition kiadásban érkezik, tehát a szorzózár nem akadályozza a magasabb órajelek elérését. A Phenom II X6 1075T ára 240 eurónak megfelelő forint lesz.Árcsökkentés, méghozzá minden piaci szegmensben:


Komolyan csökkentette árait az AMD, ami az iskolakezdésre talán már hazánkban is érezteti hatását. (Igaz, a forint árfolyam ingadozása miatt ez az árcsökkentés csak akkor jut el a magyar felhasználókhoz, ha a tőzsdén nyugodt hetek következnek.) Az árak gyakorlatilag az AMD teljes palettáját tekintve csökkentek, ide értve a drágább Phenom II X6 és X4, valamint a (már eddig is jó ár érték arányt mutató) Athlon II X4 és X3 modelleket:


AMD - új X4 és X6 processzorok és árváltozások

AMD árváltozások - 2010 augusztus


A legnagyobb mértékben ezúttal az Athlon II X4 640 ára esett, itt a változás 23 dollár. Sokkal olcsóbb lett a Phenom II X4 955 BE és az X2 555 BE modellpáros is, tehát a Black Edition megoldásokat sem kerülte el az ár-fűnyíró. Mivel az AMD hagyományosan erős a olcsóbb processzorok piacán, a mostani lépés csak tovább javítja a zöldek helyzetét ebben a kategóriában. (A komolyabb X6 és X4 központi egységek például hiába olcsóbbak az Intel megoldásainál, sok esetben a márkanév többet nyom a latban, mint az ár/érték hányados.)AMD Ontario - Fusion 2011 elején:


Az AMD kínál már mindenfélét, amire csak a felhasználó vágyhat: asztali processzort, videokártyát, lapkakészletet, sőt mobilt CPU-t is, azonban az Intel ATOM ellen még nem küldtek harcba semmi értelmeset. Ezen változtat majd 2011 elején az AMD egy Ontario néven futó Fusion megoldással. Az új processzor új technológiákat is hoz: ilyen többek között az SoC megoldás, vagyis a CPU burkolata alatt nem csak a központi egység hanem a videokártya is helyet foglal majd. Ami a további képességeket illeti, DDR3 vezérlőről, DX11-es API-ról (80 Shader) és HD gyorsításról (mkv, flash..), valamint virtuális képességekről (tehát Win7 alatt lehet XP-t futtatni) szólnak a hírek.


AMD - új X4 és X6 processzorok és árváltozások

AMD mobil processzor utiterv


A fentiek fényében nem meglepő, hogy igen nagy várakozás övezi az Ontario megjelenését, így az első nem hivatalos tesztek kiszivárgása is nagy port kavart. Ezek alapján úgy tűnik, az Ontario teljesítménye másfélszer, esetenként kétszer nagyobb a mostani Atom-nál. A bíztató előjelek mellett további jó hír, hogy az Asus, az Acer és több más neves cég is bejelentette, hogy ultra hordozható notebookok, netbookok és asztali nettopok egész armadája épülhet majd az AMD új Brazos platformjára.A hírhez kapcsolódó termékek és azok ára:


Aqua: AMD Athlon II X4 635 dobozos Socket AM3 >> 25.750 Ft (Akció)


Bluechip: AMD Phenom II X4 925 2,8 GHz AM3 dobozos >> 35.390 Ft


Foramax: AMD PhenomII X6 1055T Dobozos CPU >> 51.760 Ft

Címkék:  amd, Phenom, Athlon, cpu, processzor, Brazos, X4, X6, BE


lap teteje

SPIDERNET ´99


© 2008-2022 - hardver-teszt.hu - Minden jog fenntartva